Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 19. 17:08, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Folyamatos a gáztározók feltöltése

Folyamatos a gáztározók feltöltése

Folyamatos a gáztározók feltöltése, az ország gázellátása, ahogy eddig is, biztosított - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kedden az M1 csatornán.

Menczer Tamás azt mondta, hogy a tározók töltöttsége - kapacitásukhoz mérten - 44-45 százalékon áll, míg az ország éves fogyasztásához képest ez az arány meghaladja a 26 százalékot.

Az európai töltöttségi átlag 15 százalék alatt van, tehát "jelentős lépéselőnyben vagyunk" - fűzte hozzá.

A kabinet azzal bízta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy intézkedjen 700 millió köbméter, a már meglévő szerződéseken felüli gáz beszerzéséről. A miniszter ezt a munkát folyamatosan végzi, ezt a mennyiséget még be tudnák tárolni a tározókba - közölte Menczer Tamás.

Hangsúlyozta: az őszi és a téli hónapokra a gáztározók telitettsége megfelelő lesz.

Európában most nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy van-e elegendő és jut-e mindenkinek. "Nálunk van elegendő energiahordozó, érkezik a gáz folyamatosan, és azon is dolgozunk, hogy az ország energiabiztonságát megőrizzük" - mondta az államtitkár.

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték leállásáról Menczer Tamás megjegyezte, hogy a helyzet súlyos, mivel Oroszország már a vezeték karbantartási munkálatainak kezdete és a szállítás felfüggesztése előtt is 40 százalékra korlátozta a kapacitást.

A munkálatok hivatalosan július 21-ig tartanak a vezetéken, de jelenleg senki nem tudja, hogy a határidő után valóban megindul-e a gázszállítás, és ha igen, mekkora mennyiségben - mondta az államtitkár.

Ha nem, akkor az "izgalmas helyzetet" teremt, elsősorban Németországban - tette hozzá.

Magyarországra két irányból érkezik az orosz gáz: a déli gázfolyosón - Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül - 3,5 milliárd köbméter jön, míg Ausztria felől további egymilliárd köbméter - közölte.

Menczer Tamás szerint most arról folynak a tárgyalások, hogy a teljes orosz gázmennyiséget átirányíthassák a déli gázfolyósóra.

Hangsúlyozta, hogy az európai gázfelhasználás 40-50 százaléka orosz forrásból származik, tehát ezt nem lehet az egyik napról a másikra kiváltani.

Valóban a háború "minden bajnak az okozója", de a helyzetet az unió szankciói csak tovább rontják - mondta.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hazugságnak nevezte, hogy a kormány nem tett semmit az orosz "gázfüggőség" ellen.

Míg 2010-ben a szomszédos országok közül Magyarországnak csupán kettővel volt gázvezeték-összeköttetése, jelenleg a hétből hattal van. Míg 12 évvel ezelőtt csak egy hosszú távú gázmegállapodása volt az országnak, jelenleg kettő van: egy Oroszországgal, egy pedig a Shell-lel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.