Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Június 12. 10:36, péntek | Helyi

Folyamatosan ellenőrzött – kiváló minőségű. Fogyasszuk hát bátran a csapvizet!

Folyamatosan ellenőrzött – kiváló minőségű. Fogyasszuk hát bátran a csapvizet!

Ma van a vezetékes víz világnapja. Magyarország igen szerencsés, mert rendkívül gazdag ivóvízkészletének 95 százaléka felszín alatti vizekből származik.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén főként karsztvízbázisokból, kisebb mértékben pedig parti szűrésű vízbázisból származik a szolgáltatott ivóvíz. A kiváló minőséget a cég által működtetett korszerű, Nemzeti Akkreditáló Testület által is tanúsított laboratórium vizsgálja - folyamatosan.
Földünk felszínének több, mint kétharmadát víz borítja. A teljes vízkészletnek azonban mindössze 2,5 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. Vízfogyasztási és felhasználási szokásaink az évszázadok során folyamatosan változtak, a XX. század folyamán pedig meghatszorozódott a vízfogyasztás. Ma már egy átlagos európai ember mintegy 200 liter vizet fogyaszt napi tevékenysége során, ezzel szemben egy szaharai lakos mindösszesen 10-20 litert.
Bolygónkon a fogyasztásra is alkalmas édesvíz-készletek eloszlása egyenlőtlen. Háromnegyede a sarkvidéki jégsapkákban található, így az gyakorlatilag használhatatlan. A vízben gazdag területeken úgy, mint az egyenlítői és óceáni éghajlat térségeiben a víz mennyisége gyakorlatilag korlátlan, míg a szárazabb vidékeken igazi kincs a víz.
Magyarországot sokszor hívják a vizek országának. Hazánk ugyanis igen szerencsés, mert mind mennyiségi, mind minőségi szempontból bővelkedik vízkészletben. Egyaránt megtalálhatók a felszíni és a felszín alatti vizek is. Míg az előbbiek tekintetében némi függőség a jellemző, hiszen folyóink többnyire külföldről érkeznek, addig felszín alatti vizek bőségben akadnak hazánk területén. Ráadásul utóbbiak minősége is kedvezőbb, ezért is különösen fontos, hogy Magyarországon az ivóvízkészlet 95 százaléka felszín alatti vizekből származik.
Az Északdunántúli Vízmű Zrt. szolgáltatási területén főként karsztvízbázisokból és kisebb mértékben parti szűrésű vízbázisból származik a szolgáltatott ivóvíz. A kiváló minőséget a cég által működtetett korszerű, Nemzeti Akkreditáló Testület által is tanúsított laboratórium vizsgálja. A folyamatos kontrollnak köszönhetően kijelenthető, hogy a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk, ennél fogva minőségileg az egyik legbiztonságosabb is. A csapvíz üdítően friss, kiegyensúlyozott mértékben tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.
A nagy melegben különösen fontos a folyadékpótlás. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. által szolgáltatott víz kiváló folyadékpótló. A Társaság a tavalyi évben a Magyar Vöröskereszttel és a Katasztrófavédelem Polgári Védelmi tagozatával együttműködve hőségriadók esetén lajtos kocsik és palackozott víz rendelkezésre bocsátásával segítette a lakosság vízpótlását. Ezen felül év közben számos önkormányzati és iskola rendezvény vízigényét is támogatja. Tavaly fél és két literes palackból összesen több, mint 2600 darabot, azaz összesen 2500 litert meghaladó vízmennyiséget biztosított az egyes rendezvényekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya