Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 12. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Fontos a vallás a világban

Fontos a vallás a világban

Az Ipsos MORI nemrég közzétett felmérése szerint az emberek jelentős részének a modern világ szekularizáltsága ellenére is fontos szerepet tölt be az életében a vallás.

Bár sokan mondják magukat vallásosnak, a nagy világvallások közül az iszlám hívei állítják a legnagyobb arányban, hogy hitük nagyon meghatározó az életükben.

Hit

Huszonnégy országban mintegy 18 ezer főt vont be abba a kutatásba az Ipsos MORI, amelyben a vallási kötődésről kérdezte a válaszadókat. A vizsgálat eredményei szerint tízből heten mondják magukat vallásosnak, ám a vallás fontossága már eltérő módon jelentkezik a nagy világvallások követőinek életében. Az iszlámhívők 94 százaléka mondta, hogy a hit jelentős szereppel bír az életében, míg a keresztény többségű országokban 66 százalék állította ugyanezt. Ezen felül a muszlimok nagyobb arányban hiszik, hogy vallásuk az egyedüli út az üdvözülés, illetve a paradicsom felé. Körükben 61 százalék állítja ezt, míg a keresztényeknek csak 19 százaléka vélekedik így hitéről.

Az iszlámhívők azok is, akik többen állítják, hogy a hit hatására adakoznak inkább a rászorulóknak. Esetükben 61 százalék vallja a hit motivációs hatását, míg a keresztények körében ez az érték 24 százalék. A vizsgált országokban átlagosan összesen 30 százalék gondolja úgy, hogy vallási meggyőződése okán adakozik, 52 százaléka azonban azt állítja, a vallás nem tesz különbséget, mert a szegények megsegítése e nélkül is szükséges és fontos.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.