Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. December 07. 09:19, csütörtök | Helyi
Forrás: tatabánya

Fűrészné Molnár Anikó Tatabánya díszpolgára lett

Fűrészné Molnár Anikó Tatabánya díszpolgára lett

Szent Borbála napján a színházban vehette át Schmidt Csaba polgármestertől a Szabó Ignác-díjat a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány. Az Ezüst Turul díjat Fenyvesi Béla és Visegrádi József kapta. A Tatabánya Díszpolgára címet Fűrészné Molnár Anikó érdemelte ki.

A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a megyeszékhely hátrányos helyzetű gyermekeinek, fiataljainak életminőségét jobbá tegye. Céljaik közt oktatási, nevelési, egészségmegőrzési, betegség megelőzési, áldozatkezelési, bűnmegelőzési, drogprevenciós, képességfejlesztési, ismeretterjesztési és társadalmi esélyegyenlőség elősegítési programok megvalósítása szerepelt. 15 éves, civil szférában eltöltött tevékenységük során számos olyan programmal segítették a családok és gyermekek életét, amely során példaértékű mintát adtak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetből is van esély a kiemelkedésre, előrejutásra. A Vértes Centerben több éve megrendezett „Köztes átmenetek” elnevezésű interakciós dorgprevenciós kiállítás több száz fiatalt döbbentett rá a kábítószerek pusztító, elembertelenítő hatására és terelte el a figyelmüket a függőséget okozó szerekről. Számtalan programot szerveznek gyerekeknek és családoknak, pályázatból hoznak létre ingyenes nyári táborokat a rászoruló gyerekeknek. Az egyik legsikeresebb programjuk, az Adventi Ablaknyitogató rendezvény az Árpád téren, amely azóta kiteljesedett és vált a város legnagyobb ünnepváró programsorozatává. A rendezvény elsődleges célja, az ünnepvárás mellett a város hátrányos helyzetű családjainak karácsonyi ajándékozása, élelmiszerek adományozása volt. Céljaik mellé a városban működő cégek, a társadalmi és civil szféra kiemelkedő személyiségei csatlakoztak és csatlakoznak jelenleg is. Az alapítvány önkéntes tevékenysége meghatározó szereplője lett a megyeszékhely közösségi és civil életének.

A Mosolygós Gyermekekért Alapítvány másfél évtizedes önkéntes, gyermek-, és családbarát tevékenységével méltán vívta ki a város képviselőtestületének elismerését és ítélte oda a Szabó Ignác-díjat.

Fenyvesi Béla a város szülötteként több évtizede tevékeny tagja Tatabánya legnagyobb múlttal rendelkező elődtelepülésének, Felsőgallának. Az 1990-ben megalakult Felsőgalla Baráti Kör Egyesületnek alapító tagja, 2014-ig pedig elnöke. A rendszerváltást követően a városban az első civil szerveződés, amely hagyományőrzés és hagyományteremtés céljából alakult meg. Az egyesület megalakulása óta szervezi a német nemzetiségi közösség ünnepeit, létrehozta a német nemzetiségi tánccsoportot, az Obergalla Kapelle zenekar elődjét, a Galla Sramli zenekart. A Felsőgalla Baráti Kör Egyesület vezetőjeként minden évben megszervezték a Májusfa felállítását, Sváb Bált, Adventi rendezvényt szerveztek, Betlehemet építettek, karácsonyi koncertet rendeztek. 2009-ben megalapították a „Felsőgalláért Díjat”, melyet a helyi közösségért kimagasló tevékenységet végző személyeknek ítélnek oda. 16 éven keresztül képviselte a városrész érdekeit Tatabánya képviselőtestületében. Kezdeményezte a városrészben az I. világháborús emlékmű, a Kálvárián lévő kápolna és keresztek felújítását, a Zsinagóga helyén emlékoszlop létrehozását, a Szolgáltató Ház átalakítását és még számos helyi épített érték megóvását, felújítását. A helyi német nemzetiségi közösség legfontosabb értéke, a nyelv megőrzésében is fontos szerepet vállalt. A Széchenyi István Általános Iskola és az Aalen és Fachsenfeld iskola diákjai jelenleg is szoros együttműködést ápolnak egymással.

Fenyvesi Béla a Felsőgallai elődtelepülés közösségében és a helyi épített és természeti értékek megőrzésében végzett kimagasló tevékenységével méltán vívta ki a képviselőtestület elismerését és ítélte oda az Ezüst Turul díjat.

Visegrádi József a Vértesker Kft. ügyvezető tulajdonosaként jelenleg közel 60 főnek és azok családjainak nyújt biztos megélhetést Tatabányán. A cég targoncák értékesítésével és üzemeltetésével foglalkozik, többek között a Győri Audi beszállítója, de vállalkozói tevékenysége a határon túli magyar területekre is átnyúlik: Kárpátalján, Erdélyben és Felvidéken is vannak üzleti érdekeltségei. Gazdasági tevékenysége mellett komoly társadalmi szerepeket is vállal a megyeszékhelyen. Kiemelt társadalmi feladatának tartja a helyi katolikus egyház támogatását: részt vett a Szent Erzsébet Óvoda és a bánhidai Szent Mihály templom felújításában is. A Felvidéki Perbete barokk remete kápolna felújításának elkötelezett híve és tevékeny részt vevője volt. Társadalmi tevékenysége a sport területén is megmutatkozik, a Tatabányai Sport Club elnökségi tagja. A súlyemelő szakosztály vezetőjeként a nagy elődök örökségét felkarolva nélkülözhetetlen áldozatvállalással segít működésben tartani a tisztes múltú és világraszóló eredményekkel büszkélkedő szakmai műhelyt.

A városban eltöltött több évtizedes üzleti-gazdásági tevékenysége és kiemelkedő társadalmi szerepvállalása elismeréseként a város képviselőtestülete Ezüst Turul díjat adományoz Visegrádi József részére.

Fűrészné Molnár Anikó 1972-ben történelem szakos középiskolai tanár és újkori múzeológus szakon szerzett diplomát az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Pályakezdő múzeológusként dolgozott a tatai Kuny Domokos Múzeumban, majd 1973-tól az újonnan megalakult Tatabányai Múzeumban helyezkedett el. 1989-1994-ig a Komárom-Esztergom Megyei Múzeumi Igazgatóság és párhuzamosan a Tatabányai Múzeum igazgatója volt, melyet nyugdíjba vonulásáig irányított. Vezetése alatt 1987-ben az Iskolamúzeum, majd 1988-ban a Szabadtéri Bányászati Múzeum jött létre, amely az évek során ipari skanzenné bővült. Az Európában is egyedülálló skanzen elsődleges célja a helyi bányászhagyományok bemutatása és életben tartása. A technika-, és életmódtörténet összekapcsolásával egyedülálló ipari skanzent hozott létre vezetése alatt a Tatabányai Múzeum. Munkássága alatt közel 200 időszaki és 14 állandó kiállítás valósult meg. Az 1997-es, a város történetét bemutató állandó kiállítás Tatabánya 50 éves évfordulójára készült el, mellyel elnyerte az „Év Múzeuma 1997” kitüntető címet. Számos konferencia, publikáció, tudományos és ismeretterjesztő munka fűződik a nevéhez, több szakmai és civil szervezetben vett részt és adta tovább szakmai tapasztalatait és tudását. Több rangos elismerésben részesült szakmai és közösségi tevékenysége elismeréseként a teljesség igénye nélkül: Magyar Múzeumi Egyesület különdíja, Tatabánya Kultúrájáért Díj, Eötvös Emlékérem, Megyei Príma Díj, 2013-ban Ezüst Turul Díj

Számos szakmai és civil szervezet jelenleg is aktív munkatársa: tagja a Magyar Múzeumi Egyesületnek, az Országos Magyar Bányász Kohász Egyesület Történeti Bizottságának. Alapító tagja a Magyar Múzeumi Történész Társulatnak, kuratóriumi tagja a Tatabánya Alkotó Művészeiért és a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítványok kuratóriumának.

Fűrészné Molnár Anikó több évtizedes, Tatabánya és a megye közművelődésében eltöltött kimagasló munkásságával méltán vívta ki a város képviselőtestületének elismerését és ítélte oda a Tatabánya Díszpolgára címet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.