Városlista
2024. szeptember 5, csütörtök - Viktor, Lőrinc

Hírek

2014. Május 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

A kutatók felfedezték, hogy két génmutáció hogyan okozhat melanomát a szemen, amely a szerven lévő leggyakoribb daganatos megbetegedés. A gének működésének megértésével jobb, hatékonyabb kezelést tudnak majd kifejleszteni a kutatók - írja a Fox News.

Egereken végzett kutatásuk során a szakembereknek az említett gén célzott kezelésével lassítani tudták a rákos megbetegedés előrehaladását. 'Azt már a tanulmány előtt is tudtuk, hogy ez a két génmutáció rákot okoz, azonban a mögötte lévő mechanizmus nem volt ismert. Amennyiben meg tudjuk fejteni, miképpen okoznak daganatos megbetegedést, úgy célzott kezeléssel meg lehetne előzni a szem-melanoma kialakulását' - mondta Kun-Liang Guan, a San Diego Moores Cancer Center professzora, a tanulmány szerzője.

A szem, vagy más néven uveális melanoma a szivárványhártyán kialakuló daganat, ami gyakran átterjed a májra, így a páciens 2-8 hónappal a diagnózist követően életét veszti.

Két genetikai mutációt - a GNAQ és a GNA11 - már régóta összefüggésbe hoztak az uveális melanomával, a páciensek 80 százalékánál ugyanis jelen van ez a génmutáció. Most egy, a szem megfelelő vérér-működésére alkalmazott gyógyszert próbáltak ki egereken. Ahogy arra a kutatók előzetesen számítottak, a gyógyszer sikeresen megállította a melanoma terjedését.

A mostani eredmény segíthet olyan célzott kezelések kifejlesztésében, amelyek akár meg is előzhetik a rákos betegség kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 04. 08:08, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megvan az ezredik szerződéses területvédelmi tartalékos

A két hónapja indított Szeretem, Megvédem! elnevezésű kampány hatására sok ezren érdeklődtek, több ezren jelentkeztek. Kedden pedig átléptük az ezer szerződést kötött területvédelmi katona létszámot

2024. Szeptember 04. 08:03, szerda | Belföld

Újra lesz Retro véradás az ország 29 pontján

Az Országos Vérellátó Szolgálat idén szeptemberben immár 16. alkalommal rendezi meg a hagyományos Retro véradását az ország 29 helyszínén.

2024. Szeptember 04. 08:03, szerda | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord is hétfőn - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.

2024. Szeptember 04. 08:01, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a BMW hazánk és egyben a cégcsoport legnagyobb naperőművét építi fel Debrecenben

A BMW hazánk és egyben a vállalatcsoport legnagyobb naperőművét építi fel Debrecenben, ami ismét alátámasztja, hogy Magyarország a jövő zöld gazdaságának abszolút globális éllovasi pozíciójába került