Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génterápiával gyógyítanák a szívritmuszavart

Génterápiával gyógyítanák a szívritmuszavart

Sertéseken végzett kutatásuk során a szakemberek kifejlesztettek egy módszert, aminek segítségével gyógyítható lehet a szívritmuszavar, mégpedig úgy, hogy genetikailag átprogramozzák a szívizom sejtjeit úgynevezett 'pacemaker sejtekké' - adta hírül a The Washington Post.

'Minimális beavatkozással elsőként kifejlesztettünk egy biológiai pacemakert, ami elegendő volt az életminőség javulásához' - mondta Eduardo Marbán, a Cedars-Sinai Heart Institute igazgatója, a tanulmány vezető szerzője. Ezzel sikerült elérni a tanulmány fő célját, vagyis hogy megtalálják a hagyományos pacemaker biológiai alternatíváját.

A tanulmány keretében 12, szívblokkban szenvedő sertést oltottak be egy egyszerű génnel (TBX18) a sejtek újraprogramozása céljából, a kontrollcsoport tagjai pedig placebóként szolgáló fehérjét kaptak.

A szívblokk nevű betegség során az elektromos impulzus csak lassan, késve jut keresztül. A beültetést követően két héten keresztül a szakemberek naponta kétszer megmérték a sertések pulzusszámát. A terápia gyors hatásúnak bizonyult, s már a beültetést követő 24-48 órában az izomsejtek átprogramozása révén a biológiai pacemaker megfelelően szabályozta a pulzusszámot.

A szakemberek szerint három éven belül megkezdődhet a módszer embereken történő klinikai vizsgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.