Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2015. Március 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gondban az autóhitelesek

Gondban az autóhitelesek

Hat százalékkal, 241 milliárd forintra ugrott januárban az autóhitelek állománya a svájci frank árfolyamának megugrása miatt. A forintosításból kimaradt adósok ráadásul később is alig számíthatnak korrekcióra, igaz, az elszámolás nyomán az ő terheik is érezhetően csökkennek majd - írja a Világgazdaság.

Jelentős megugrást hozott a gépjárműhitelek állományában a svájci frank forinttal szembeni hirtelen erősödése: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint januárban 241 milliárd forintra emelkedett a háztartásoknál lévő autóhitelek mennyisége Magyarországon, amely 5,9 százalékkal magasabb az egy hónappal korábbinál. Mivel a forintosítás a gépjárműhitelekre nem vonatkozik, az autókölcsönöket törlesztő adósok már a februári törlesztőrészletekben érezték a svájci jegybank lépésének kellemetlen hatásait: ráadásul – bár a forint az elmúlt hetekben jelentős mértékben javított a frankkal szemben – a következő hónapokra sem várható komolyabb korrekció. Januárban ugyanis 292,7 forint volt a frank átlagára az MNB által megadott napi árfolyamok alapján, ám februárra is csak 289,4 forintig csúszott vissza.

A svájci jegybank január közepén jelentette be, hogy megszünteti az euróval szembeni, 1,20-as minimális árfolyamküszöböt: ennek hatására a magyar fizetőeszköz is rohamosan gyengülni kezdett a frankkal szemben, és egyetlen nap alatt 266,3-ról 319,3 forintra emelkedett a kurzus. A következő hetekben folyamatos korrekció történt, hétfőn már 282,9 forintos hivatalos kurzust adott meg az MNB.

A gépjárműhitelesek veszteségeit viszont jelentős mértékben enyhítheti, hogy az elszámolási törvény előírásai rájuk is vonatkoznak, tehát a szolgáltatóknak számukra is ellenételezni kell az árfolyamrés, illetve a jogtalannak ítélt kamatemelések hatásait. Ez korábbi számítások szerint 10-15 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést hozhat átlagosan a 377 ezer adósnál, ami legalább részben mérsékelheti az árfolyamhatás okozta veszteségeket.

Bár az elmúlt években új kihelyezés gyakorlatilag már nem történt svájci frank alapon az autóhiteleknél sem, a tartozások majdnem kétharmadát még ebben a devizában tartják nyilván. A forinthitelek aránya mindössze 34,5 százalékos, az euróhiteleké pedig a másfél százalékot sem éri el. Az új kihelyezések alakulása tükrében persze nem csoda, hogy lassan olvad a portfólión belül a devizában nyilvántartott tételek aránya: az MNB adatai szerint 2012 és 2014 között nagyjából évi 20 milliárd forintnyi új autóhitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók. A kevés új kihelyezés miatt persze a portfólió mérete is folyamatosan olvad: a 227,5 milliárd forintos, december végi állomány 22,3 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A svájci frank árfolyamának megugrása természetesen az egész lakossági piacon komoly felfordulást okozott: a jegybank adatai szerint decemberről januárra 5,6 százalékkal, 7105,9 milliárd forintra emelkedett a háztartási hitelek állománya, elsősorban a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghiteleknél történt megugrás miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.