Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Június 23. 09:08, péntek | Életmód

Görögdinnye - nem csak finom, egészséges is

Görögdinnye - nem csak finom, egészséges is

A nyár egyik elengedhetetlen „kelléke” a görögdinnye, amely rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik és pozitívan hat a szervezetünkre.

Persze a megfelelő dinnye kiválasztásához mindenkinek meg van az egyéni módszere (kopogtatás, stb…), de bármelyikre is essen a választás az alábbi tulajdonságokkal mindegyik rendelkezik.

Természetesen hidratál
A dinnye 92%-a víz, ezért a fogyasztása egy egyszerű módja annak, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget és a szervezet hidratált maradjon.

Kielégíti az édesség utáni vágyat

A kalóriatartalma töredéke például a fagylaltnak és sok más desszerttel ellentétben zsírmentes, nem tartalmaz koleszterint és nincs benne nátrium.

Egészséges a szívnek

A görögdinnye citrullin nevű aminosavban gazdag, amely segíti a vér áramlását és csökkentheti a vérnyomást.

Védi az ízületeket

A dinnye béta-kriptoxantin nevű természetes pigmenttel rendelkezik, amely megvédheti ízületeket a gyulladástól.

Kíméli a szemet

Egy közepes szelet görögdinnye kb. 10 %-át tartalmazza a napi A-vitamin szükségletnek. Ez a vitamin kulcsfontosságú a szem egészségének megóvásához.

Nyugtatja a bőrt

A dinnyében található A-, B6- és C-vitamin segíti a bőrt, hogy puha, sima és rugalmas maradjon.

Hétvégétől kapható a magyar dinnye. Ennyi pozitív tulajdonság mellet - és mert finom is - érdemes fogyasztani. Hogy egy tévhitet eloszlassunk a dinnyit gyümölcsként esszük, de a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, ezért hivatalosan a dinnye zöldség.

Böröczky András
szociálpedagógus

Címkék: dinnye, görögdinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.