Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 09. 13:20, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Görögország kapott még 15 napot

Görögország kapott még 15 napot

Görögország további 15 napot kapott arra az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojkától, hogy megtalálja 300 millió euró megtakarításának forrását az újabb mentőcsomagért cserébe.

Közölte csütörtök hajnalban egy meg nem nevezett kormánytisztviselő.

Görögország a 130 milliárd eurós új mentőcsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetésben megtakarít 3,3 milliárd eurót, ami a GDP 1,5 százaléka. A görög kormánykoalíció pártvezetői a szerda éjszakába nyúló tanácskozásukon minden megszorító elemben megállapodtak, kivéve a nyugdíjkifizetésekét, amelynek 300 millió eurót kell kitennie. Lukasz Papadémosz miniszterelnök ezután csütörtök hajnalban tárgyalt a trojka képviselőivel, de hírügynökségi jelentések szerint ez a megbeszélés eredménytelenül zárult.

Az eredeti feltételek szerint a pártvezetőknek csütörtökig meg kellett volna állapodniuk a megszorításokban, mert 17 órakor Brüsszelben összeülnek az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntsenek a mentőcsomagról. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter korán reggel elutazott Brüsszelbe, és ekkor reményteljesen nyilatkozott arról, hogy délután Brüsszelben a miniszterek „pozitív döntést” hoznak a mentőcsomagról.

A meg nem nevezett kormánytisztviselő ezt követően beszélt arról, hogy a 300 millió euró megtakarításáról még 15 napig tárgyalhatnak a görög vezetők.

A görög kormánykoalíció pártvezetői szerdán megtartották a már többször elhalasztott csúcstalálkozójukat a 130 milliárd eurós mentőcsomagért meghozandó megszorító intézkedésekről, de a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt még mindig nem sikerült teljesen megállapodniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.