Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2011. November 16. 07:01, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Görögország mindent bevet, hogy bennmaradjon

Görögország mindent bevet, hogy bennmaradjon

A görög pénzügyminiszter szerint országa mindent megtesz azért, hogy az euróövezet tagja maradjon, azonban a kormányváltás után is kétséges, hogy az uniós mentőmechanizmussal úrrá lehet-e lenni a válságon.

Evangelosz Venizelosz ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány november 18-án, pénteken terjeszti be az új költségvetési tervet, az adóreform javaslatot pedig a jövő év elején, február végéig. Rámutatott: a nagy kérdés a pénzügyi szektor likviditásának biztosítása.

Hangsúlyozta azt is, hogy az új ügyvezető kormánynak mindent meg kell tennie az államcsőd elkerülésére. Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott, 130 milliárd eurós mentőcsomag ratifikálása lenne, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe Athén a takarékossági csomag következetes végrehajtását ígérte, és a parlamenti ratifikálással szabaddá válhat az út az eddig visszatartott, nyolcmilliárd eurós újabb hitelrészlet folyósításához.

Ugyanakkor Venizelosz hangsúlyozta, hogy a jövő év elején sok pénzre lenne szükség: 30 milliárd euróra a bankok feltőkésítéséhez, márciusban 15 milliárdra az újrafinanszírozáshoz, valamint 5 milliárdra a piaci likviditás biztosításához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.