Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi
Forrás: KEMMA

Gyászol Tatabánya

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya

Elhunyt Murányi Ferenc, a Kodály Zoltán Általános Iskola alapító igazgatója, Tatabánya Kultúrájáért Díjas karnagy, zeneszerző.

Murányi Ferenc a város kulturális életének meghatározó személyisége volt. Alapító igazgatója volt a Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, ahol a vezetői teendők mellett tanított, karnagyként pedig fiúkórust is vezetett – olvasható a bejegyzésben.

Murányi Ferenc évtizedeken keresztül vezette az intézményt, emellett a Tatabányai Bányász Vegyeskar karnagyaként és szakmai vezetőjeként biztosította a város rendezvényeinek hátterét. Az együttessel hozzájárult Tatabánya kulturális életének színvonalához és színesítéséhez, méltón képviselte városunkat hazánk távolabbi településein és külföldön egyaránt.

A bányász vegyeskar az 1994-es évtől Bárdos Lajos nevével fémjelezve folytatta tovább működését. Murányi Ferenc az együttest működtető alapítvány alapító tagja volt, évekig segítette a kórust a basszus szólam vezetőjeként és a vegyeskar másodkarnagyaként is. Zeneszerzői munkássága is jelentős. A vegyeskórus repertoárját sok értékes, zömében helyi kötődésű saját szerzeménnyel gazdagította. Ilyenek a Szent Borbála-mise, vagy a Fohász Tatabányáért.

A város köszöni neki áldozatos, kiemelkedő szakmai tevékenységét, a zene és a pedagógia iránti elhivatottságát, amellyel tatabányai diákok ezreivel szerettette meg a zenét, és hálával tartoznak neki a város kulturális életéért végzett munkájáért.

Nyugodjék békében!

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.