Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 25. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Győrben jó élni – boldogan élnek a győriek

Győrben jó élni – boldogan élnek a győriek

Két győri szervezet, az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesület és a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium közös kutatásának eredményeként kiderült, hogy a győriek jobban élnek, mint az átlag magyar polgárok.

A Happy Planet Index (HPI) vagy Boldog Bolygó Index az emberi jólét és a fejlődés teljesen új mutatószáma. Három különálló jelzőszámot foglal magában, melyek az elégedettség az élettel saját bevallás alapján, az ökológiai lábnyom és a várható élettartam.

A Happy Planet Index szakít az általánosan használt gazdasági mutatóval, a GDP-vel. Az egészséget és a pozitív életélményt határozza meg. A sikeres társadalom úgy tudja támogatni a jólétet, hogy az nem megy a Föld rovására. A számításhoz használt képlet egyszerűnek tűnhet, hiszen a – várható élettartamból és élettel való elégedettségből kalkulált – boldog éveket kell osztani az ökológiai lábnyommal.

A győriek boldogságát a kutatók egy online kérdőív segítségével vizsgálták meg. Voltak olyan korcsoportok, melyeket ily módon nem lehetett elérni. Így például az idősebb korosztály kérdőívei a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény együttműködésével és engedélyével a Kálóczy téri Idősek Otthonában személyes beszélgetés során kerültek kitöltésre. Eredményül 1-től 10-ig terjedő értékskálán vizsgálva (ahol az 1 a legrosszabb, 10 a legjobb érték) saját bevallásuk alapján a győri nők boldogsága 7,22, a férfiaké 6,79. Tehát a győri nők boldogabbnak tartják magukat, mint a győri férfiak. A győriek boldogsága összességében 7,02 lett, mely pozitív eredménynek tekinthető.

A képlethez harmadik elemként szükséges volt a születéskor várható élettartam. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a várható élettartam nők esetében 78,86 év, férfiaknál 70,86 év. A győri nők tehát – a magyar átlagokhoz hasonlóan – tovább élnek, mint a győri férfiak. A várható élettartam 60-75 év között átlagosnak mondható, 75 év feletti élettartam esetén már jó az eredmény. Győr lakosságának várható élettartama az előbbi adatok alapján 75,14 év.

A kutatás eredményeként Győr Boldog Bolygó Indexe 44,1. Ezzel az értékkel Győr Olaszország Boldog Bolygó Indexéhez áll a legközelebb (Olaszország HPI értéke 44,0). Városra számított Boldog Bolygó Index hiányában országos viszonyítás alkalmazható. A világ országainak rangsorában Győr városa a 69. helyen szerepelne. Győr Boldog Bolygó Indexe magasabb, mint a Magyarország egészére vizsgált érték (38,9), de többek között az Egyesült Királyság (43,3) valamint Franciaország (43,9) HPI értékét is megelőzi. Összefoglalásképpen megállapítható, hogy a győriek – bár környezetterhelésük magasabb a magyar átlagnál – boldogabban élnek, mint az átlagos magyar polgárok, a boldog évek pozitívuma pedig meghaladja a környezetterhelés negatív értékét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.