Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2011. Június 27. 01:37, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: http://mti.hu

Györfi Sándor készíthet Árpád-szobrot Tatabányán

Györfi Sándor készíthet Árpád-szobrot Tatabányán

Tatabánya önkormányzata a karcagi Györfi Sándor szobrászművészt bízta meg a város központjába tervezett Árpád-szobor elkészítésével.

A szobor a pajzsra emelés szimbólumát jeleníti meg. A fejedelem ötnegyedes, életnagyságú, bronzból készült alakja egy dombon áll, melyet zöld gránitból kialakított pajzsforma fed le - tájékoztatta Schmidt Csaba polgármester pénteken az MTI-t.
A dombot, a vezérek jelképeként a pajzshoz felfutó zöld gránitlap sávok tagolják. A fényezett felületen honfoglalás kori, vésett motívumok ölelik körbe Árpád szobrát. Az emlékmű elkészítésére a tereprendezés költségein túl 24 millió forintot hagyott jóvá a tatabányai önkormányzat. A szobor felállítása kapcsolódik a városközpont mintegy egymilliárd forintos felújításához.
Az átalakítás során a képviselő-testület tanácstermének korábbi helyén kávézót és éttermet nyitnak, valamint számos pihenőövezetet hoznak létre, új utcabútorokat állítanak fel, a Szent Borbála téren koncertekre alkalmas pavilont emelnek, az Árpád Hotel mellett pedig mélygarázs és üzletház épül.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 18:21, vasárnap | Belföld

Marad a hideg idő

A következő napokban is marad a hideg idő, a hét közepén néhol mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Emellett napsütésre, de olykor havazásra is készülni kell

2021. December 05. 18:09, vasárnap | Belföld

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el eddig Magyarországon

Több mint 112 ezer határsértőt fogtak el, és több mint 1500 embercsempész ellen indítottak eljárást idén eddig Magyarországon - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

2021. December 05. 16:31, vasárnap | Kék hírek

7 év börtön elől menekült, fejvadászok kapták el

Az 56 éves szlovák állampolgárságú férfit a magyar fejvadászok fogták el.

2021. December 05. 15:06, vasárnap | Külföld

Keddtől az indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

Jövő keddtől az indulás előtt is koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat mindazoknak, akik Angliába utaznak - közölte szombaton a brit egészségügyi miniszter.