Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. Június 27. 01:37, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: http://mti.hu

Györfi Sándor készíthet Árpád-szobrot Tatabányán

Györfi Sándor készíthet Árpád-szobrot Tatabányán

Tatabánya önkormányzata a karcagi Györfi Sándor szobrászművészt bízta meg a város központjába tervezett Árpád-szobor elkészítésével.

A szobor a pajzsra emelés szimbólumát jeleníti meg. A fejedelem ötnegyedes, életnagyságú, bronzból készült alakja egy dombon áll, melyet zöld gránitból kialakított pajzsforma fed le - tájékoztatta Schmidt Csaba polgármester pénteken az MTI-t.
A dombot, a vezérek jelképeként a pajzshoz felfutó zöld gránitlap sávok tagolják. A fényezett felületen honfoglalás kori, vésett motívumok ölelik körbe Árpád szobrát. Az emlékmű elkészítésére a tereprendezés költségein túl 24 millió forintot hagyott jóvá a tatabányai önkormányzat. A szobor felállítása kapcsolódik a városközpont mintegy egymilliárd forintos felújításához.
Az átalakítás során a képviselő-testület tanácstermének korábbi helyén kávézót és éttermet nyitnak, valamint számos pihenőövezetet hoznak létre, új utcabútorokat állítanak fel, a Szent Borbála téren koncertekre alkalmas pavilont emelnek, az Árpád Hotel mellett pedig mélygarázs és üzletház épül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.