Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Július 04. 14:16, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Halálra késelt egy tanítónőt egy szülő Franciaországban

Halálra késelt egy tanítónőt egy szülő Franciaországban

Halálra késelt pénteken egy tanítónőt az egyik tanuló anyja a gyerekek szeme láttára a délnyugat-franciaországi Albi városában - közölte a helyi ügyész.

Francois Hollande francia államfő közleményében "gyalázatos tragédiának" nevezte a történteket, szolidaritásáról biztosította a tanítónő hozzátartozóit, s arra utasította az illetékes állami szerveket, hogy azonnal gondoskodjanak a gyilkosság szemtanúiról, a gyermekekről és az iskolai dolgozóiról.
"Reggel az egyik anyuka késsel érkezett (az iskolába) és a gyerekek előtt megkéselt egy 34 éves tanítónőt, egyelőre ismeretlen okokból" - mondta Claude Derens ügyész. "Amikor én a helyszínre érkeztem, éppen újraéleszteni próbálták. Megállt a szíve az osztályteremben" - tette hozzá.
A 47 éves szülőt a helyszínen őrizetbe vették.
A tragédia Albiban, az Edouard-Herriot általános iskolában történt, ahova 284 gyermek jár. A szülőnek, aki egy konyhakéssel a kezében kísérte be a 8 éves lányát a tanterembe, már volt dolga korábban a rendőrséggel. Az egyetlen szúrással végrehajtott támadásban a tanítónő súlyosan megsérült, és 11 óra körül belehalt a sérüléseibe. A gyanúsított megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök elfogták és őrizetbe vették.
Benoit Hamon oktatási miniszter megszakította hivatalos programját és azonnal a helyszínre indult, hogy "kifejezze együttérzését a tanítónő hozzátartozóinak és hogy támogatásáról biztosítsa őket" - közölte a minisztérium szóvivője. A tárcavezetőt "mélyen megrendítette a bűncselekmény, amely gyászba borítja a tanév végét. A tragédia is megerősíti, hogy fel kell venni a harcot az iskolai erőszakkal szemben, védeni kell az intézményeket, a tanárokat és a diákokat" - tette hozzá.
Egy 2012-ben közzétett felmérés szerint az iskolai dolgozók 35,8 százalékát sértegették már, 17 százalékukat megfenyegették és 14 százalékukat zaklatták a szülők, 3,6 százalékukat pedig meg is ütötték. Ez azt jelenti, hogy a 2012-2013-as tanévben az általános iskolai dolgozók közel felét érte verbális vagy fizikai támadás a szülők részéről - derül ki egy tanulmányból, amelyet áprilisban tette közzé a Le Parisien című fővárosi napilap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.