Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 16. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Halált és tömegkarambolokat hozott a havazás

Halált és tömegkarambolokat hozott a havazás

Országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben szerdán a havazás, csütörtökön már nem kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani, de a viharos erejű szél többfelé okozhat hófúvásokat.

Az Útinform késő délutáni tájékoztatása szerint Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdu-Bihar és Pest megyében változó intenzitással havazik, a fő- és mellékútvonalak havasak, hókásásak, latyakosak. A néhol viharos szél miatt a letisztított utakon is hóátfúvásokra kell számítani. Körmend, Veszprém, Tamási és Szentlőrinc térségében jégbordás, máshol hóbordásak a mellékutak.

Az M3-as autópályán Hatvantól az országhatár felé, az M1-esen a főváros és Tatabánya között havazik, a látási viszonyok jók, de lassabb haladásra kell számítani. Újra járható az M1-es autópálya Budapest irányába vezető oldala Tatabányánál, miután befejeződött az egy halálos áldozattal és két súlyos sérülttel járó baleset helyszínelése.

Az M3-as autópályán délelőtt hét autó ütközött össze Mezőkövesd térségében a Budapest felé vezető oldalon, egy ember súlyosan megsérült, a sztrádát ezen a részen lezárták.

Fennakadások Borsodban

Borsodban több helyen kell fennakadásra számítani: lezárták a forgalom elől az Andornaktálya és Mezőkövesd közötti utat, mert a hófúvás miatt itt több kamion keresztbe fordult; illetve járhatatlanná vált szerda délután a Köröm és Girincs közötti út, melyet csak estére sikerült letisztítani. A megyében továbbá nehezen járható a 37-es számú főút, csakúgy mint a Hernád völgyében és a Bodrogközben lévő utak, de elzárt település nincs.

A Dunántúlon a hóátfúvások miatt nehezen járható a 66-os főút Bonyhád térségében, a Szászvár és Tófű közötti út egy szakaszát lezárták, a járműveket visszafordítják.

Tragédia Veszprémben

A Veszprém megyei Tapolcafő és Bakonyjákó között egy menetrend szerinti busz felborult, 13 ember sérült meg, közülük négyen súlyosan. A Bakony Volán menetrend szerinti járata, amelyben 22 ember utazott, kora délután borult fel a havas útviszonyok miatt. A 83-as utat a döbrentei elágazótól a városlődi elágazóig teljesen lezárták a helyszínelés idejére, melyet fél nyolckor oldottak fel.

Szintén Veszprém megyében, Devecsernél két autó ütközött össze, ketten életüket vesztették.

A rendőrség a 4-es számú főút Újfehértó felől Nyíregyházára bevezető szakaszát szerda délután lezárta, mert az erős havazás miatt az útrész első felüljárójára a csúszós úttest miatt nem tudnak felhajtani a kamionok, illetve a kisebb teherautók.

Nógrád megyében a 2-es főút egy ideig járhatatlan volt, Hajdu-Biharban pedig délutánra kiszabadították a hó fogságából Hajdúböszörmény-Bodaszőlő, Debrecen-Ondód és Told településeket.

Hóátfúvások Tolnában is

Tolna megyében több útszakaszon hóátfúvások nehezítik a közlekedést; az 56-os úton, Bátaszék és Furkótelep között árokba csúszott teherautót kellett menteni. A katasztrófavédelem közlése szerint nehezen járható az Iregszemcse és Nagykónyi közötti út, valamint a 65-ös út Kéty és Zomba között, ahol rendőrök irányítják a forgalmat.

Késnek a vonatok

A MÁV vonalain is fennakadások voltak, Debrecen és a környező állomások körzetében akár egy órát is késhetnek a vonatok, a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza-vonalon a Gyoma és Lőkösháza közötti szakaszon, valamint a Békéscsabáról csatlakozó vonalakon az intenzív havazás és az orkánerejű szél miatt 40-60 perces késésekre kell számítani.

Riasztás csütörtökre

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, tartós hóesés az éjszaka folyamán már nem lesz, de több helyen többször előfordulhat hózápor, de jelentős mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

Csütörtökön Dunántúlon és a főváros környékén 80-100 kilométeres, viharos szél várható. Nyugaton csütörtökön plusz 2, északkeleten kicsivel fagypont alatt lesz a hőmérséklet.

A szolgálat csütörtökre nyolc dunántúli megyére (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Tolna, Somogy, Zala, Baranya) adott ki másodfokú figyelmeztetést erős hófúvás, valamint viharos, 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökések miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.