Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 30. 09:59, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamis autódiagnosztikai szoftvereket foglaltak le a pénzügyőrök

Hamis autódiagnosztikai szoftvereket foglaltak le a pénzügyőrök

Hamis autódiagnosztikai szoftvereket foglaltak le a pénzügyőrök az ország szinte minden megyéjében tartott akció során - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, egy dél-alföldi férfi bárki által hozzáférhető, internetes hirdetésekben árulta eszközeit, szoftvereit.

A nála tartott házkutatáson a pénzügyi nyomozók laptopon, külső winchestereken, pendrive-kon, dvd-ken is találtak hamis autódiagnosztikai szoftvereket. A helyszínen interface-ket, kilométeróra-kalibrálót és AdBlue-emulátorokat, valamint hatmillió forint készpénzt is lefoglaltak - tudatta az őrnagy.

A férfit szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették.

Az országos akcióban nemcsak a hirdetőnél, hanem a vevőknél - autószerelőknél, telephelyeken, magánlakásokon - is kutattak a nyomozók.

A hamis autódiagnosztikai szoftverek a gyártó engedélye nélkül készültek, illegálisan kerültek forgalomba, így a segítségükkel elvégzett módosítások vagy javítások szakszerűsége, pontossága egyáltalán nem garantált, károkat okozhat az autó működésében.

A nyomozók AdBlue-emulátorok értékesítésére és használatára utaló nyomokat is találtak. Ezek a berendezések a közepes és nagy teljesítményű dízeljárművek károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszerének megkerülését teszik lehetővé. A szakemberek az ország több pontján ellenőriztek kamionokat az emulátorok használatának gyanúja miatt. Felmerült a környezetkárosítás bűntettének gyanúja, és elrendelték az érintett járművek műszaki vizsgálatát - közölte a sajtóreferens.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.