Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2012. Július 19. 13:09, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Három hópárduc kölyök született a Szegedi Vadasparkban

Három hópárduc kölyök született a Szegedi Vadasparkban

Három kicsinynek adott életet Gongga, a Szegedi Vadaspark nőstény hópárduca (Uncia uncia), a kölykök átvészelték az első kritikus heteket és hamarosan a látogatóknak is bemutatják őket.

Az hogy, Gonggának három kicsinye született, nemzetközileg is ritkaságnak számít, mivel a Közép-Ázsiában őshonos nagymacskaféle általában egy, legfeljebb két utódot hoz világra - mondta el Veprik Róbert, az állatkert igazgatója.
Beszámolt arról, hogy a két hím és egy nőstény május 30-án látta meg a napvilágot. Jövetelükre már jóval korábban felkészültek, a hópárducok kifutójának elkülönítőjét úgy alakították ki, hogy hosszabb ideig alkalmas legyen az anya tartózkodására. A látogatók eközben csak Gandhit, az apát láthatták a kifutóban - tette hozzá a szakember.
Hála a tapasztalt anya gondosságának és az állatkert szakemberei által biztosított nyugalomnak, a kölykök gond nélkül cseperednek. Már el is kezdődhettek a szokásos állategészségügyi procedúrák, a kötelező vizsgálatok, oltások, az egyedi azonosítóval való megjelölés, emellett a kicsinyek súlyát is folyamatosan mérik.
A látogatók augusztus közepétől láthatják a kifutóban a kölyköket, melyek másfél éves korukig maradnak anyjukkal, ezt követően Európa más állatkertjeibe kerülnek.
A hópárducok Közép-Ázsia hegységeiben élnek 2000 méter fölötti magasságban. Számukat négy- és hat és fél ezer közöttire teszik, de ez a viszonylag nagy állomány mintegy 3 millió négyzetkilométeren szétszórva él, ezért nagy a populációk szétszakadásának és a beltenyészet kialakulásának veszélye - közölte Veprik Róbert.
Fogságban mintegy 450 hópárducot nevelnek. A fekete-fehér pöttyös, bársonyos szőrű jövevények szülei egy tenyészprogram keretében érkeztek nagyon fiatalon Francia- és Lengyelországból Szegedre. Speciális mikroklímájú, árnyas kifutójukban nagyon jól érzik magukat, talán ennek is köszönhető, hogy a párnak korábban már három kölyköt sikerült felnevelnie.
A negyven-ötven kilós, másfél méteres állatok farka is csaknem egy méter hosszú. A párzási időszak kivételével magányosan élnek, akár száz négyzetkilométeres területet is bebarangolnak egy nap. Áldozatukat lopakodva közelítik meg és hatalmas ugrással vetődnek zsákmányukra. Főleg vadjuhra, -kecskére, szarvasra, nyúlra és madarakra vadásznak.
Időnként a háziállatokra is rátámadnak, ezért a pásztorok csapdával, puskával és méreggel is irtják őket. Az orvvadászat is csökkenti állományukat, értékes prémjük - az ebből készült bunda ára a tízmillió forintot is meghaladhatja - mellett a hagyományos ázsiai gyógyászatban használt csontjuk miatt is elejtik őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest