Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Szeptember 19. 13:10, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell

Használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell

Közös országos lakossági használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell Magyarországon.

Az MTI-hez hétfőn elküldött közlemény szerint az energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo, a Shell Hungary Zrt. és a Biotrans Kft. együttműködése jó példája a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulásának. A Shell magyarországi hálózatának 193 töltőállomásából már 44 helyen le lehet adni a használt sütőolajat, az év végére pedig 120 Shell benzinkúton lehet majd elhelyezni az Alteo 240 literes műanyag gyűjtőedényeibe a háztartásokban keletkezett olajat.

A megtelt gyűjtőedényeket az Alteo partnere, a Biotrans Kft. saját telephelyére viszi, ahol az összegyűjtött használt olajat nagyobb tartályokba fejtik át. Az ülepítési eljárást követően bioüzemanyagot előállító üzemekbe szállítják, ahol biodízel készül belőle. Ezt - jogszabályban rögzített módon és megszabott arányban - az üzemanyagkereskedők hozzáadják a gépjárművekbe szánt üzemanyagokhoz, annak érdekében, hogy csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását.

Az újrahasznosításra kiépített rendszer segít megvédeni az élővizeket és a talajt, mert a biodízellé alakított sütőolaj nem a csatornarendszerben vagy az emésztőgödörben végzi. A Shell Hungary döntésének eredményeképpen az Alteo ki tudja terjeszteni a tavaly decemberben megkezdett közös munkát a Biotrans Kft.-vel, és még több ember számára teszik könnyebben elérhetővé a mára több mint 900 településen működő CseppetSem! programot - írják a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest