Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 09. 18:19, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Hétfőn kezdődnek a szakmai vizsgák

Hétfőn kezdődnek a szakmai vizsgák

A technikumok sikeresen megszervezték az érettségi vizsgákat, azonban a szakképzésben sem értek még véget a megmérettetések. Hétfőtől kezdődnek a szakmai írásbeli vizsgák,

hamarosan gyakorlati tudásukról is számot adhatnak majd a fiatalok - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Elismerés illeti a technikumokban dolgozókat és persze a tanulókat azért, hogy a járványhelyzet ellenére is zökkenőmentesen zajlott eddig az érettségi. A szakképző intézmények oktatóit és diákjait azonban újabb kihívások várják. A neheze még hátravan, hiszen a szakmai ismeretekből hétfőtől kezdődnek a vizsgák - mondta el Schanda Tamás. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról, az írásbeliket egységesen május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával.

A holnaptól vizsgázó fiatalok az elmúlt években korszerű, versenyképes és a gyakorlatban is jól hasznosítható tudást szereztek. Friss szemléletük, az életkorukból eredő erejük nagy segítséget jelent majd az ország újraindításában - tette hozzá Schanda Tamás.

A megerősített szakképzésben tanulók biztos elhelyezkedést és tisztességes fizetést ígérő szakmákat sajátíthatnak el. Tavaly ősztől ösztöndíjat és akár munkabért is kapnak, a vállalkozásokkal fenntartott egyre szélesebb kapcsolatrendszernek köszönhetően gyakran leendő munkaadójuknál szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat. A technikumok érettségit is adnak, a mérnökképzés előszobáiként egyenes utat nyitnak a felsőoktatásba. A szakképzés kétségtelen előnyeit egyre több gyerek és szülő ismeri fel: a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot idén is technikumba vették fel - fejtette ki a miniszterhelyettes.

Címkék: szakma, vizsga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.