Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Június 24. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hőség - Öt megyében másodfokú a figyelmeztetés

Hőség - Öt megyében másodfokú a figyelmeztetés

A tartós hőség miatt péntekre öt megyére másodfokú, tizenegy megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott előrejelzésben külön felhívták a figyelmet az extrém UV-B sugárzás veszélyére is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul. Emellett Nógrád és Zala megye kivételével az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat azt írta: pénteken főként az ország északi, északnyugati részén lehet néhol helyi zivatar. A zivatarokhoz viharos szél, rövid idő alatt 20 millimétert meghaladó csapadék és jégeső is társulhat.

Külön is felhívták a figyelmet arra, hogy pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,9-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás alatt bőrpír keletkezhet, ezért azt kérik, ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a hétvégén folytatódik a kánikula: akár 37 Celsius-fokig is melegedhet a levegő, több helyen a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Ezzel együtt szombaton még kisebb körzetekben, vasárnap már többfelé heves zivatarokra, jégesőre, viharos szélre is készülni kell.

Az országos tisztifőorvos csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást adott ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három fokozatot - figyelmeztető jelzés, riasztás, hőségriadó - rendelhet el.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan "csak" figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során