Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hungarikummá válhat a 80 éves magyar szinkron

Hungarikummá válhat a 80 éves magyar szinkron

Szakmabeliek és civilek kezdeményezésére indult kampány a 80 éves magyar szinkron hungarikummá nyilvánítására. Az akció fő célkitűzése a szakma színvonalának emelése, valamint eredményeinek népszerűsítése. A hungarikum védjegy minőségi garanciát adna az elmúlt 15 évben megromlott területnek – a Rádió Orient műsorában Tóth Dorottya kezdeményező, Kiss Virág szinkronrendező, Barabás Orsolya dramaturg, Előd Álmos és Dányi Krisztián színészek beszéltek a kampányról.

Civilek és szakmabeliek összefogása nyilvánítaná hungarikummá a 80 éves magyar szinkront. A kezdeményezés célja a szakma színvonalának emelése, valamint az eredmények elismerése. Tóth Dorottya akciójához színészek mellett számos dramaturg és forgatókönyvíró csatlakozott. „Sajnálatos módon kevesen beszélnek a magyar szinkronról, pedig az elmúlt 80 évben jelentős eredményeket tett le az asztalra. Ezért a hungarikum kampány egyik fő célja a szinkronizálás nyilvánosságának növelése. A jó magyar szinkron egy érték, az anyanyelv a kultúra része” – emelte ki a kezdeményező a motivációkat.

Kiss Virág szinkronrendező az anyanyelv elsődleges védelmét, valamint a szép beszéd köztudatba való visszahozását emelte ki célként. A legjobb 2014-es sorozatszinkronnak választott Downtown Abbey szinkronrendezője kiemelte, fontos lenne az utóbbi 15 évben jelentősen megromlott színvonal emelése. „A hungarikum védjegy minőségi garanciát adna a szakmának” – a Rádió Orient vendége hozzátette, a magyar a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve, jó dramaturg kell a szájmozgások átültetéséhez. Barabás Orsolya dramaturg a sorozat fordítása kapcsán elmondta, az akcentusokat sokszor csak a megfelelő szavak használatával lehet érzékeltetni. Igazán ugyanis csak az orosz és a francia akcentust tudjuk leképezni magyarra.

A színészek szintén a szinkron szakma színvonalának csökkenéséről beszéltek. Előd Álmos kiemelte, a jelenlegi politikai vezetés számára kiemelten fontos a magyar nyelv, ráadásul egyértelműen ma is van igény a magyarra átültetett filmekre. A színész hozzátette, emellett a feliratos filmnézés lehetőségét is biztosítani kell. Dányi Krisztián szintén a szinkron piac megnyílásáról és átalakulásáról beszélt. A színész kiemelte, komoly gond, hogy a csatornák nagy kalapban vásárolják a filmeket, így számos rossz minőségű művel kell dolgozniuk. Emellett 'az ember szeretné, ha változnának a '96-os gázsik'. Kiss Virág további problémaként emelte ki a rossz szövegeket és költségcsökkentés miatt a tehetségtelen színészek alkalmazását. „A minőségromlás mögött áll az alulfinanszírozottság, sokszor a rendező és a vágó is feladja a komoly munkát.”

A szakma és a nézők közös célja a minőség növekedése, a magyar nyelvű szinkron piedesztálra emelése – hangsúlyozta Előd Álmos. Tóth Dorottya hozzátette, a hungarikum kampánnyal egyaránt meg lehet mozgatni a szakmát és a nézőket. Március végéig zajlik a hungarikummá nyilvánító petíció aláírásgyűjtése. Ezt követően az év végéig számos programmal, köztük videókkal és interjúkkal készülnek a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.