Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Húsz napra csökken az útlevelek elkészítésének határideje

Húsz napra csökken az útlevelek elkészítésének határideje

Harmincról húsz napra csökken az útlevelek elkészítésének határideje, és gyorsabb lesz az erkölcsi bizonyítványok kiadása is annak a törvénynek az értelmében, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését - amely rendelkezik a schengeni rendszerrel összefüggő információcseréről, rendészeti tárgyú törvények módosításáról, valamint a közigazgatás-fejlesztési Magyary-programmal kapcsolatos kérdésekről - 288 igen, 55 nem és egy tartózkodás mellett szavazták meg a képviselők.
A jogszabály lehetővé teszi a belső határok nélküli európai térség egyik legfontosabb biztonsági eszközének, a Schengeni Információs Rendszer (SIS) második generációjának magyarországi alkalmazását.
Emellett a törvénymódosítás - a Magyary-programmal összefüggésben - januártól harmincról húsz napra csökkenti az útlevél kiadásának határidejét, továbbá egységesíti és ezzel gyorsítja az erkölcsi bizonyítvány kiadását, amihez egyszerűbben kitölthető formanyomtatvány is készül majd.
Gyorsul a külföldről behozott járművek származásának ellenőrzése is, az elfogadott jogszabály szerint ugyanis közvetlen kapcsolat lesz a SIS-rendszer és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) között.
A jogszabály továbbá bővíti a diákhitel-szervezet által a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából igényelhető adatok körét. Hosszabb távon ugyanis kapcsolati kód használatának biztosításával a diákhitel-szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából a kölcsönt felvevő adatainak változásáról. Így a diákhitel-szervezet ügyfelei az adatmódosítások személyes benyújtása és egyeztetése helyett elektronikus úton is bejelenthetnék a változásokat.
A jogszabály emellett lehetőséget teremt az Országgyűlési Őrségnek, hogy a személy- és létesítménybiztosítási feladatai során az érintett személyek személyazonosságának kétséget kizáró megállapítása érdekében hozzáférjen a személyi adat- és lakcímnyilvántartáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.