Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így szabályoznák a taxikat országszerte

Így szabályoznák a taxikat országszerte

Nemsokára a kormány előtt lehet az országos taxirendelet. Egységes szín és hétéves felső korhatár nem lesz az autóknak, de így is több újdonságra készülhetnek a taxisok. A kormány megpróbálná ellehetetleníteni az Ubert is a rendelettel - számol be a Világgazdaság.

Hamarosan a kormány elé kerülhet az egész országra érvényes, a taxis tevékenységet szabályozó rendelet, amely sok újdonságot tartalmaz - írta a Népszabadság. A lap szerint az biztosnak látszik, hogy nem lesz egységes tarifa és szín a taxik számára.

Tavaly ősszel olyan változatról is szó volt, amely előírta volna, hogy taxizni legfeljebb hétéves autóval lehet. A kritériumon végül lazítottak, és ismereteink szerint már a fővárosihoz hasonló, tízéves korlátozás szerepel a dokumentumban.

A szállítható utasok számát maximálnák. A sofőrt leszámítva hat személyt lehetne egyszerre szállítani. Ez olyan „kisbuszok” számára jelentené a véget, ahol ennél többen is elférnek, mégis B kategóriás jogosítvánnyal lehet hajtani azokat. Sokkal szélesebb kört érint, hogy az új rendelet a motorok minimális környezetvédelmi besorolását is meghatározza. E szerint a hatálybalépés után csak Euro4-es vagy annál korszerűbb motorral szerelt autókkal lehet majd taxizni.

'Az elmúlt időszakban több olyan jogszabályi változás történt, ami jelentős plusz kiadást jelent a taxisoknak. Az autók kötelező sárgára fényezése mellett a nyár elejétől például nem állíthatnak forgalomba 10 évnél idősebb gépjárművek, azaz aki fiatalabb gépkocsit szeretne vásárolni, vagy hitelt kénytelen felvenni vagy saját megtakarításaiból kell finanszíroznia a vásárlást” – mondta nemrég a lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az új rendeletben a Népszabadság szerint a fuvarszervezők számára is szerepelnek előírások. A legutolsó változat szerint számukra a tevékenységet engedélykötelessé fogják tenni. Ez az okostelefonokon élő taxis alkalmazás, a gyorsan teret hódító Uber számára létkérdés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.