Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 11. 10:43, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Két megyébe vezényeltek rendőröket erősítésként

Illegális bevándorlás - Két megyébe vezényeltek rendőröket erősítésként

Csongrád és Bács-Kiskun megyében 136 fővel növelték szeptember óta a rendőrség létszámát, de szükség esetén további erősítést is tudnak biztosítani a két főkapitányságnak - erről Vas Gizella, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője beszélt szerdán az MTI érdeklődésére.

Az ezredes hozzátette: a Készenléti Rendőrség állományából további mintegy 30 főt vezényeltek a magyar-szerb határ menti településekre kifejezetten annak érdekében, hogy az ott lakók biztonságérzete ne romoljon.
Ismertetette: mióta szeptemberben megnövekedett az illegális határátlépők száma, folyamatosan növelték a zöldhatáron járőrszolgálatot teljesítők, illetve az idegenrendészeti eljárást folytató hatósági ügyintézők számát. A két érintett megye főkapitányságait technikai eszközökkel is megerősítették: átcsoportosításokkal ujjlenyomat-olvasókat, szállítójárműveket kaptak, mivel növelniük kellett az előállításra alkalmas kapacitást.
Példaként említette, hogy az előállító helyiségeket kiegészítették Szegeden fűtött konténerrel, egészségügyi vizsgáló helyiséggel, továbbá a honvédségtől bérelt sátrakkal. Múlt szombaton pedig, amikor 1400 határátlépőt állítottak elő, a röszkei határátkelő közelében kibéreltek egy fűtött hangárt az elhelyezésükre.
Az MTI kérdésére elmondta a főosztályvezető elmondta, jelentősek a költségek, ezeket külön tételként számolják el, így például az étkeztetést, vagy állományvezérlést, hangár- vagy buszbérlést. Pontos összegről egyelőre nem tudott beszámolni arra hivatkozva, hogy a kiadások folyamatosak.
Külön szólt arról is, hogy kész terveik vannak arra, ha még több illegális határátlépőt kell elszállásolni. Hozzátette: feltérképezték azokat a helyszíneket, ahol el tudják ezeket az embereket szállásolni.
Beszámolt arról is, hogy az Európai Uniótól is kap segítséget a magyar rendőrség: az osztrák és a német rendőrség járőröket ajánlott fel szükség esetén a külső határ védelmére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.