Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 09. 15:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - ORFK: nyolc nap alatt csaknem 11 ezer embert fogtak el a rendőrök

Illegális bevándorlás - ORFK: nyolc nap alatt csaknem 11 ezer embert fogtak el a rendőrök

Február első nyolc napjában csaknem 11 ezer menekültet fogtak el a rendőrök Magyarországon illegális migráció miatt - derül ki a rendőrség honlapján hétfőn közzétett grafikonból.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának adatai szerint februárban minden nap több mint ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök illegális migrációval összefüggésben. Csak múlt héten pénteken 1696 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.
Az elmúlt két hónap statisztikáiból kiderül, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben emelkedett az illegális bevándorlás kapcsán elfogottak száma. Januárban, a hónap első felében maximum 400 körüli elfogást regisztráltak, a hónap második felében viszont egyre több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Január 30-án már 1413 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.
Az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton egy általános tájékoztatót tett közzé a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról.
Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.
A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.
A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutottakat az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelynek a külső határán illegálisan utaztak be vagy amelyik legális jogcímet biztosított nekik a tartózkodásra.
Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta - közölte a rendőrség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).