Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2011. Október 28. 07:00, péntek | Helyi

Indul az influenza szezon

Indul az influenza szezon

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztatója az alábbiakban olvasható.

Komárom-Esztergom Megyében a 2011/2012. évi influenza szezonban 39000 db térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a súlyos betegség kockázatának kitett beteg gyermekek és felnőttek között. Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt, és kiváltható oltóanyag beadatását.
Az influenzára jellemző a tünetek hirtelen megjelenése. Ezek a tünetek lehetnek: hőemelkedés vagy láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, légszomj.
Az immunrendszerünket az influenzavírus fertőzés elleni küzdelme legyengíti és így lehetőség nyílik más kórokozók által okozott fertőzések kialakulására, például a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladásra. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, amely halált is okozhat. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, ezért ennek beadatását a nagyobb kockázati csoportokba tartozó betegeknek kiemelten ajánlott. Ez a vírus nem veszélyeztet mindenkit egyformán. Súlyos következményekkel járhat szív- tüdő- és keringési betegségben szenvedőknél, krónikus vesebetegeknél, anyagcsere betegségben szenvedőknél, például cukorbetegeknél, gyengült védekezőképességűeknél, így a daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint a 60 éven felüli idős embereknél.
Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket. Minden évben a védelemhez újra oltás szükséges. Az influenzaszerű megbetegedések általában december hónaptól kezdődően jelentkeznek nagyobb számban és csúcsát január – február - március hónapban éri el. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, az oltás már novembertől kérhető a háziorvosoktól. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján még a járvány kezdetekor beadott védőoltás is hatásos. Ha a szülők közösségbe még nem járó kisgyermeküket nem akarják kitenni az oltás fájdalmának valamennyi családtag beoltásával biztosíthatják az influenza megbetegedés elleni védelmet gyermeküknek. Az oltóanyag influenza megbetegedést nem okozhat, mivel nem tartalmaz élő vírust. Az védőoltásoltás beadásának helyén fájdalom, bőrpír alakulhat ki, és egy két napig rossz közérzetet okozhat. Láz, vagy egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás ritkán fordul elő, és jelentősége elenyésző az influenza szövődményeihez képest.

Fotó: a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztatót tartott a témában

Címkék: influenza, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 22. 09:50, szombat | Sport

A győzelem tarthatja életben a magyarok nyolcaddöntős álmait

Csakis győzelemmel őrizheti meg a továbbjutás reményét a magyar labdarúgó-válogatott, amely vasárnap a skót csapattal találkozik az Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában.

2024. Június 22. 09:48, szombat | Sport

Ukrán fordítás és győzelem a szlovákok ellen

Az ukrán válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a szlovákokat a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában, pénteken.