Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2022. Január 14. 00:00, péntek | Helyi

INGYENES ZÖLDHÁLYOG SZŰRÉS A KODÁLY TÉRI OPTIMARKTBAN

INGYENES ZÖLDHÁLYOG SZŰRÉS A KODÁLY TÉRI OPTIMARKTBAN

A világon a súlyos mértékű látásromlás egyik leggyakoribb oka a zöldhályog.

A zöldhályog egy komplex, látóideg károsódással járó betegség, mely a látásélességre és a látótérre is hatással van, szerencsére azonban megfelelő gyakorisággal elvégzett szűrővizsgálattal időben felfedezhető és jól kezelhető.

Az OptiMarkt megújult tatabányai üzletében, a Kodály téri gyógyszertár közvetlen szomszédságában található új rendelőben egész novemberben ingyenes zöldhályog szűréssel várja a több, mint 25 éve működő optikahálózat betegeit.

Mi a zöldhályog és hogyan alakul ki a betegség?

A zöldhályog vagy másnéven glaukóma egy napjainkban még nem gyógyítható, ám könnyedén felismerhető és időben elkapva alapvetően jól kezelhető szembetegség. Tekintve azonban, hogy a zöldhályog a tudomány mai állása szerint nem visszafordítható, kiemelten fontos, hogy időben diagnosztizálják, megelőzve ezzel legrosszabb esetleges következményét, a látás teljes elvesztését. Típusait tekintve megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos glaucomat. Az elsődleges zöldhályog genetikai vagy akár veleszületett probléma is lehet, így nincs mód a megelőzésére. A másodlagos zöldhályog azonban sok esetben megelőzhető, amennyiben rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon, és idejében megkezdjük a kiírt kezelést.

Sokan úgy tartják, a zöldhályog csak az időskorúak betegsége, ám tapasztalatok szerint a 40 év felettiek már fokozottan veszélyeztetettnek számítanak. Mi több, a betegség gyakran mutat családi halmozódást, ezért kulcsfontosságú nemcsak az érintett betegek, de családtagjaik rendszeresen szűrése is.


Milyen tünetekre érdemes figyelni?

A betegség sok esetben teljesen tünetmentesen alakul ki, így évente legalább egyszer mindenképpen érdemes felkeresni szemész szakorvosunkat. Vannak azonban olyan intő jelek, melyek már kialakult zöldhályog betegségre utalhatnak, úgymint a
• nagyfokú rövidlátás kialakulása,
• ingadozó vagy emelkedett szemnyomás.
Az életmód sem elhanyagolható, tapasztalatok szerint lényegesen gyakoribb a betegség kialakulása azon 40 év felettieknél, akik
• rendszeresen szednek szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő készítményeket,
• dohányoznak vagy rendszeresen fogyasztanak alkoholt,
• korábban szemsérülésük volt,
• magas vérnyomás- vagy cukorbetegségben szenvednek.


Az OptiMarkt optika új, Kodály tér 9. szám alatt található üzlete a legmodernebb vizsgálóeszközökkel lett felszerelve, ráadásul egész novemberben INGYENES zöldhályogszűrést biztosít.

Mikor forduljak orvoshoz, és hogyan válasszak szakembert?

40 év felett, illetve családi érintettség esetén mindenképpen ajánlott legalább évente egy alkalommal ellátogatni szűrővizsgálatra, mely szolgáltatás a Kodály téri OptiMarkt optikában most INGYESEN vehető igénybe. Ráadásul a szűrővizsgálatot az optika szakemberei a legújabb, 2021-es vizsgálógépek segítségével végzik, mely segítségével már egészen korai stádiumban képesek kiszűrni a zöldhályogot, majd kezelni azt. A kezelés többnyire gyógyszeres eljárás alkalmazását jelenti, de a pontos gyógykezelést minden estben a szemész szakorvos állapítja meg.

Mi történik a vizsgálat során?

A szűrővizsgálat optikánkban mindössze néhány percet vesz igénybe, maga az eljárás pedig teljesen fájdalommentes. A vizsgálat maximálisan megfelel a Covid-19 előírásoknak, úgynevezett non-contact, azaz érintkezésmentesen megvalósuló eljárás, melyeket a szakemberek a legmodernebb, 2021-es csúcstechnológiás gépekkel végeznek.
Novemberben ráadásul minden tatabányai lakos számára INGYENESEN vehető igénybe a Kodály tér 9. szám alatt található optika szolgáltatása.

📲 Bejelentkezés: +36 70 328 9880
📍 OptiMarkt Tatabánya, Kodály Zoltán tér 9. (gyógyszertár mellett)
🚘 Mindenki számára ingyenes parkolás biztosított közvetlenül az optika bejárata közelében.
💥Aktuális akciók: https://www.optimarkt.hu/akciok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 17. 16:39, szombat | Helyi

Új üzemcsarnokot épített a tatabányai Motor-Classic

A veterán autókat felújító és egyedi fémalkatrészeket gyártó tatabányai Motor-Classic Zrt. termelő területét egy új, 2000 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővítette, ahol fémmegmunkáló CNC egységet alakítottak ki.

2024. Február 10. 12:44, szombat | Helyi

A Tatabányai Járásbíróság első fokon két és fél év börtönbüntetésre ítélt egy férfit

Az oroszlányi Malom-tónál láncfűrésszel másokat fenyegetett, majd rátámadt az őt megfékezni igyekvő rendőrökre.

2024. Február 04. 08:39, vasárnap | Helyi

Davis Kupa - nagyon erős ellenfelünk volt

A magyar válogatott kapitánya szerint nagyon erős ellenféltől kapott ki a csapata, amely 3-2-re alulmaradt Tatabányán a németekkel szemben a tenisz Davis Kupa selejtezőjében.

2024. Január 30. 13:12, kedd | Helyi

Lejárnak az éves autópálya - matricák

Január 31., szerda éjfélig érvényesek a tavaly megvásárolt éves vármegyei és országos autópálya-matricák, és ugyancsak eddig érvényesek a nagycsaládosoknak járó kedvezmények, valamint az egyéb mentességek - írja az infostart.hu .