Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2014. Július 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét bátrabban veszünk fel hitelt

Ismét bátrabban veszünk fel hitelt

Ismét bátrabban vesz fel hitelt a magyar: az elmúlt évekhez képest idén némileg csökkent a kölcsönökkel kapcsolatos ellenérzés, és javult a hitelfelvételi hajlandóság, elsősorban a magasabb jövedelmű réteg körében. Az emberek már jobban bíznak abban, hogy vissza tudják fizetni a kölcsönt, illetve jövőbeli megtakarításaikat illetőn is optimistábbak.

Kevesebb adósságunk van, mint más európaiaknak

Az optimizmus egyik oka lehet, hogy mi kevésbé vagyunk eladósodva, mint Európa több más országának lakossága. A Deloitte BankIndex márciusi adataiból kiderül, hogy a kelet-közép- és a dél-európai régióban élőknek magasabb a hitelállományuk a megtakarításukhoz képest, mint nálunk. Így, ha a kínálati oldal reagál a megnövekedett érdeklődésre, ismét beindulhat a hitelek piaca.

A megtakarításokat főleg fogyasztási cikkekre költjük

A megtakarításokkal kapcsolatban azonban komoly változásokra nem számítanak az elemzők: bár tény, hogy kicsivel többen és többet tudnak félretenni, azt nem befektetik, hanem fogyasztási cikkeket vásárolnak belőle.

A lakáshitelek összege is növekedhet

A tavaly még csökkenő tendenciát mutató lakáshiteleket illetően idén trendfordulóra számítanak a szakemberek. A KSH lakáshitelezési adataiból kiderül, hogy a hitelek száma és volumene alacsonyabb volt 2013-ban, mint az azt megelőző években, 2014-ben viszont már növekvő trendet figyelhettünk meg a folyósított összegekben.

Az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója, Bánfalvi László elmondása szerint magasabb volt az érdeklődők száma 2014 első fél évében, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A lakáshitel-állomány összege 2002 és 2008 között látványosan növekedett, 2009 és 2011 között stagnált, illetve minimális mértékben növekedett, 2011 végén viszont – a vizsgált időszak óta először – csökkenni kezdett. 2008 óta csak kisebb összegű, 2–4 millió forintos hitelt mertek felvenni az emberek, idén viszont már 8–20 milliót is igényelnek.

Az USA-ban a középosztály számára nem kérdés a hitel

Az Egyesült Államokban a vagyonosabb réteg visszatért a válság előtti szokásaihoz: készpénzért vásárolnak, és kiaknázzák a befektetéseiket; a kisebb pénzűek költési szokásai viszont drámaian megváltoztak az elmúlt hat évben.

A felső középosztály továbbra is negatívan áll hozzá a hitelekhez: nem használják ki az alacsonyabb kamatokat, hogy nagyobb házba költözhessenek, hanem inkább 10-15 éves futamidejűre cserélik 30 éves kölcsönüket – derül ki a MarketWatch.com, a New York-i Wall Street Journal érdekeltségébe tartozó hírportál cikkéből. A még alacsonyabb társadalmi osztályokban bizonyos területeken, például a felsőoktatásén vagy az autóvásárlásén már a kölcsön a norma: az emberek nem tehetnek mást, minthogy hitelt vesznek fel a diákévekre vagy épp több mint tízéves gépjárművük lecserélésére: utóbbi esetben már nem is a készpénz vagy hitel a kérdés, hanem a hitel vagy lízing.

A tavalyi évben a hitelkártya-adósság 12 százalékkal növekedett; és a folyamat valószínűleg idén sem áll meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.