Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 19. 12:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ismét megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma

- közölte honlapján a hatóság. Közleményük szerint a magyar-román határ közelében lévő csengerújfalui gazdaságban a kacsák takarmány- és vízfogyasztásának jelentős csökkenése, valamint az állatok megemelkedett elhullása jelezte a madárinfluenza megjelenését. A gyanút kedden erősítette meg a Nébih laboratóriuma, majd - a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében - megkezdődött a 37 ezres állatállomány felszámolása.

A járványkitörés helyszíne körül három kilométeres védőkörzetet, valamint tíz kilométeres felügyeleti körzeteket állítottak fel. Mivel mindkettő átnyúlik az országhatáron és romániai területeket is érint, az országos főállatorvos értesítette az esetről a román állategészségügyi hatóságot - olvasható a közleményben.

A Nébih arra kéri a gazdákat, hogy fokozottan ügyeljenek baromfiállományuk védelmére és tartsák be a járványvédelmi előírásokat, továbbá emlékeztetnek arra, hogy az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfi zártan tartása.

A hatóság honlapján közölt információk szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig több mint negyven településen rendelt el valamilyen korlátozást a madárinfluenza megjelenése miatt a Nébih.

Címkék: madárinfluenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.