Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Március 08. 12:24, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Izraelben sincs egyenjogúság a nemek között

Izraelben sincs egyenjogúság a nemek között

Az izraeli nők iskolázottabbak a férfiaknál, mégis átlagban egyharmaddal kevesebb fizetést visznek haza.

Igen lassú a változás az azonos munkáért azonos fizetséget elv megvalósítása felé: ha az eddigi ütemben csökken a megkülönböztetés, akkor az izraeli nők 2078-ban számíthatnak a férfiakkal azonos bérre a Háárec című napilap számításai szerint.
A zsidó államban a lányok a jobb tanulók: 62 százalékuk átment a vizsgán, míg a fiúknak csak 51 százaléka tette le tavaly az érettségit. Az első fokozatú diplomát szerzők 56 százaléka, a második fokozatot kapók 59 százaléka, a doktori fokozatot szerzőknek pedig 52 százaléka volt nő.
A vezető állásokban mégis háttérbe szorulnak: a minisztériumi dolgozók csaknem hatvan százaléka nő, de a fontos pozíciókig csak mintegy harminc százalékuk jut el, és országosan a komolyabb igazgatói állások 17 százalékát sikerült megszerezniük 2012-ben. Történtek előrelépések is: 2006-ban első alkalommal nőt neveztek ki a Legfelsőbb Bíróság élére, s 2011-ben először tábornoknőt is avattak Izraelben.
A Nők Nemzetközi Cionista Szervezetének (WIZO) adatai szerint Izraelben körülbelül kétszázezer nő panaszkodott családon belüli erőszakra tavaly, s a rendőrség több mint kilenc és fél ezer esetben indított nyomozást ezekben az ügyekben.
A nők jobban betartják a törvényeket: tavaly az izraeli elítélteknek mindössze 8,3 százaléka volt nő, a személyi sérülésekkel járó autóbalesetek negyedéért feleltek, és a halálos kimenetelű karambolok tíz százalékát okozták.
A januárban megválasztott új izraeli parlamentben a képviselők 24 százaléka nő, köztük első alkalommal van etióp származású hölgy, egy jogász-újságírónő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.