Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Június 09. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új szabályok a bébiételekről és a gluténmentes élelmiszerekről

Új szabályok a bébiételekről és a gluténmentes élelmiszerekről

Szigorítani és egyértelműbbé kell tenni a bébitej, valamint a speciális gyógyászati célokra készült élelmiszerek címkézésére vonatkozó szabályokat.

Így védené az Európai Parlament a fogyasztókat és teremtene egyértelmű helyzetet az élelmiszer-ipari szereplők számára. A képviselők szerint a csütörtökön szavazásra kerülő rendelettervezetnek a gluténintoleranciával és bizonyos kalóriaszegény élelmiszerekkel is foglalkoznia kell.

A tervezet szerint a termékek címkézésének, kiszerelésének és reklámozásának pontos, világos és könnyen érthető tájékoztatást kell nyújtania a fogyasztók számára. A tájékoztatás nem lehet megtévesztő, és nem utalhat a termékek vélt gyógyhatására.

Figyelembe véve a természetes szoptatás előnyeit, a képviselők szerint a 12 hónapos korig használható anyatej-helyettesítő készítmények csomagolásán nem szerepelhetnének csecsemők képei. Ezzel lehetne elkerülni, hogy idealizálják ezeket a készítményeket.

Az Európai Parlament jelentése szerint az új szabályokat bizonyos alacsony és nagyon alacsony kalóriatartalmú - orvosi felügyelet mellett fogyasztandó -, élelmiszerekre is alkalmazni kellene. A képviselők a szerint a lisztérzékenyek miatt például a termékek gluténtartalmát is fel kellene tüntetni a címkéken.

Az új rendelet, amelyet még véglegesíteni kell a tagállamok képviselőivel esedékes tárgyalásokon, több jelenleg létező jogszabályt hozna egymással összhangba, és váltaná fel azokat. A tervezet hatálya alá eső termékek az élelmiszerpiac 1-2 százalékát teszik ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.