Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Március 09. 11:26, péntek | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Újabb honosítás városunkban

Újabb honosítás városunkban

Harminchárman mondták legutóbb az állampolgári eskü szövegét Schmidt Csaba polgármester után a Családi Intézetben.

Ezt követően kézhez vették az magyar állampolgárságukat igazoló oklevelet, majd elénekelték közösen a Himnuszt, először magyar állampolgárként.
A polgármester köszöntőjében arra kérte új honfitársainkat, hogy: „Legyenek aktív tagjai a magyar államnak, akár egy szülői munkaközösség, egy társasházi közösség vagy egy munkahely tagjaiként, mert minden közösségi tett több tudást és megbecsülést hoz mindenki számára.” Az egyszerűsített honosítás során, a határon túli magyaroknak nem kell magyarországi lakóhelyet létesíteni, megélhetést igazolni, alkotmányos alapismeretekből vizsgát tenni. Elegendő, ha a kérelmező rendelkezik magyar nyelvismerettel és igazolja magyar származását (magyar felmenőket tud felmutatni, vagy ő maga korábban volt már magyar állampolgár). Emellett büntetlen előéletű és magyar állampolgárságának megszerzése nem sérti hazánk köz- és nemzetbiztonságát. Az egyszerűsített honosítást választók, bárhol Magyarország területén leteheti az esküt. Ezzel a lehetőséggel élt az a hölgy is, aki bár hosszú évek óta Németországban él férjével, de Erdélyben született. Évente kétszer látogatnak haza szülőfalujába, és minden alkalommal, amikor az autópályán elhaladnak a Turul Madár előtt, csodálattal nézik, ezért is választotta Tatabányát a magyar állampolgársági esküjének helyszínéül. Schmidt Csaba ünnepi beszédében azt is elmondta, mindig örömmel vesz részt az új állampolgárok eskütételén, mert ez tulajdonképpen a közös jövő megfogalmazása a magyar állammal, valamint hozzátette, Tatabányán mindig is fontos volt, hogy folyamatosan ápolják a kapcsolatokat a más országokban élő nemzettársakkal. Az ünnepi köszöntő után a polgármester mindenkivel koccintott és röviden elbeszélgetett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.