Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Február 24. 16:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Jelentősen megnőtt tavaly a migránscsempészet Európában

Jelentősen megnőtt tavaly a migránscsempészet Európában

Az előző évekhez képest tavaly jelentősen megugrott a migránscsempészet száma Európában. Ezt a digitális szolgáltatások és az internetes eszközök széleskörű használata is jelentősen segítette

- közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerdán.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az embercsempészek a koronavírus-járvány kezdete óta minden korábbinál gyakrabban használták tavaly a közösségi média platformjait és a mobilalkalmazásokat illegális "szolgáltatásaik" meghirdetésére.

A bűnözők gyorsan alkalmazkodtak a digitális környezethez, és titkosított kommunikációs csatornát használnak a migránsok összegyűjtéséhez és szállításának összehangolásához, valamint a migránsok "kizsákmányoló fizettetéséhez". A gyors információcsere és az anonimitás megkönnyítette a határokon átnyúló együttműködést az embercsempészettel foglalkozó csoportok között - írta az Europol.

Az Europol jelentése szerint a tavaly tartott 55 akciónapon legkevesebb 6139 migránscsempészt állítottak elő Európa-szerte, közülük 26, nagy erőkkel keresett bűnözőt fogtak el. Közölték továbbá, hogy az illetékes nemzeti hatóságok az EU-ba irányuló határátlépések és a migránsok Unión belüli mozgásának növekedéséről számoltak be tavaly, valamint megerősítették a digitális technológiák fokozottabb használatát mind az illegális bevándorlás, mind az emberkereskedelem terén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.