Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 29. 13:51, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jó döntés volt az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordulni

Jó döntés volt az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordulni

Az Európai Unió szavahihetősége a tét most, hiszen válság van, mindenhol megszorítások lépnek életbe, miközben az uniós kasszán nem lehet szorítani.

Ahol kötelezettséget vállaltunk, teljesíteni kell azt – jelentette ki Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a közrádió egyik műsorában. Lewandowski szerint helyes döntés volt, hogy Magyarország az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordult.

Janusz Lewandowski uniós költségvetési biztos a közrádióban elmondta: helyes döntés volt, hogy Magyarország az IMF-hez és az Európai Bizottsághoz fordult. Hangsúlyozta ugyanakkor: jó az elővigyázatosság, de Magyarországnak a saját házi feladatát is el kell készítenie. Nem Kelet- és Közép-Európában van a gond, de függünk egymástól.

Felhívta a figyelmet arra: az európai uniós költségvetés más természetű, mint a nemzeti, hét évre terveznek, nem egyre, mint a tagállamoknál. Ráadásul a legfontosabb, hogy a periódus végén legyen pénz. A mostani ciklusban is a 2011-2012-2013-as év a fontos, hiszen ekkor érnek be a programok, melyekre pályáztak a szervezetek, régiók – érvelt a biztos.

Beszélt arról is: a mostani körülményeken nem tudunk változtatni, de el kell kezdeni arról tárgyalni, miből élünk 2014 és 2020 között. Erre körülbelül egy évünk van. Annyi biztos, hogy krízisben nehezebb racionális döntéseket hozni.

Hozzátette: nagyon realistának kell lennünk. Mi most a 2013-as mutatókat, és az arra az évre rendelkezésre álló forrásokat vesszük alapul, és az azt követő hét évre hétszer ennyit kalkulálunk. Így nem növekvő gazdasággal számolunk. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra jutott 864 milliárd eurós büdzsével terveznek a következő ciklusra is, ez a tagállamok összeadott GDP-jének az egy százaléka.

Arra a kérdésre, hogy szerinte lesz-e 2020-ban még euró, azt válaszolta: nem vagyok jós és spekulálni sem szeretnék, az a piac dolga. Mint európai politikusnak azonban a jobbik forgatókönyvre kell spekulálnia, az a dolga, hogy tegyen a közös pénzért.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.