Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jobb az átlagnál az ingatlanszektor bedőlési indexe

Jobb az átlagnál az ingatlanszektor bedőlési indexe

Sok a felszámolás és a kényszertörlés az ingatlanszektorban, vagyis az olyan cégek között, amelyek profilja az adásvétel, bérbeadás, az ügynöki tevékenység és ingatlankezelés, ám az ágazat elmúlt évi 2,96 százalékos bedőlési indexe már jobb lett a 3,23 százalékos országos céges átlagnál(szemben a 2013-as helyzettel).

Mégsem lélegezhet fel az ágazat, amelyben a még mindig jellemző számlafizetési késedelem esetén magas az átlagos késedelmes napok száma is – állapította meg a Bisnode céginformációs és -minősítő csoport jelentése, rámutatva ugyanakkor, hogy az ingatlanszektorra országosan a kelet-nyugat irányú széttagoltság jellemző, mivel a nyugati országrészben jóval kisebb arányban válnak fizetésképtelenné a cégek, mint keleten. A legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ingatlanosai válnak fizetésképtelenné, míg Komárom-Esztergom és Tolna megye vállalkozásai tekinthetők a legmegbízhatóbbaknak.

Az elmúlt év végére a tavaly előtti 41 043-ról 39 576-ra mérséklődött az ágazathoz tartozó vállalkozások száma, és a cégalapítások száma is 1807-ről 1747-re csökkent. Ami a megszűnéseket illeti, míg 2013-ban ezer felszámolás indult a szektorban, tavaly ezek száma már meghaladta az 1150-et. A kényszertörléseké viszont megduplázódott, közel 2700-ra. Az ingatlanok bérbeadásával és ingatlankezeléssel foglalkozó cégek bedőlési aránya alacsonyabb mint az adásvételhez kötődőké. Az adásvétellel foglalkozó cégek száma a legmagasabb a szektorban, és itt a legmagasabb a bedőlési arány is (4,32 százalék), amin várhatóan javítani fog a 2014-ben elindult ingatlanpiaci élénkülés.

A forgalom élénkülését segítheti, hogy július 1-től elérhető lesz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amellyel az ingatlanpiac zömét adó használt lakások vásárlásra is igénybe lehessen venni vissza nem térítendő állami támogatást. Amint a Duna House elemzése is emlékeztetett, a támogatás mértéke a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a vállalt gyerekek számától és az energetikai besorolástól függ. Bár a támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió között lehet, a legmagasabb összeg csak az „A” vagy annál jobb energetikai besorolású ingatlanokra jár. Az ilyen minősítésű lakások az elmúlt fél évben a fővárosi forgalom 6 százalékát, a vidéki tizedét tették ki. Az igénylők zöme így a legfeljebb 2,5 milliós alapösszegre lehet jogosult.

A jogalkotó szociális alapon súlyozta a támogatási összegeket, így a négy gyermeket nevelő családok járnak a legjobban, közöttük pedig a vidékiek, ahol alacsonyabbak az árak. A Duna House számításai szerint egy négygyermekes budapesti család, átlagosan 24,3 millió forintért vehet száz négyzetméteres lakást, ennek csaknem egytizedét teszi ki a 2,5 millió forintos támogatás. Vidéken az ugyanekkora ingatlanok átlagára 13,2 millió forint, így a támogatás aránya a vételár 19 százalékára rúg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.