Városlista
2022. május 20, péntek - Bernát, Felícia

Hírek

2011. Július 12. 08:50, kedd | Helyi
Forrás: www.mti.hu

Jogerősen befejeződött a Vértesi Erőmű csődeljárása

Jogerősen befejeződött a Vértesi Erőmű csődeljárása

Jóváhagyta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a Vértesi Erőmű Zrt. hitelezőivel kötött egyezségét és jogerősen befejezetté nyilvánította a csődeljárást - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

"A társaság az egyezségben foglalt határidők szerint hamarosan megkezdi a fizetési kötelezettségek teljesítését, a működés visszatérhet a normális kerékvágásba" - írta közleményében a Vértesi Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Magyari József tájékoztatása szerint az erőmű jogi képviselője hétfőn kapta meg a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság július 7-én jogerőre emelkedett végzését, mely jóváhagyta a Vértesi Erőmű Zrt. és hitelezői közt létrejött egyezséget, ezzel a csődeljárást befejezetté nyilvánította.


Az MTI korábbi híradása szerint Vértesi Erőmű csődegyezségét január 31-én fogadták el. Jogerőre emelkedésével a társaság kötelezettségei 12,5 milliárd forinttal csökkennek úgy hogy terhek és vesztség nélkül működhet tovább.
A megegyezés alapján a Vértesi Erőmű Zrt. 5,6 milliárd forintot fizet ki egy összegben hitelezőinek, amihez a fő tulajdonos, a Magyar Villamos Művek Zrt. négymilliárd forint hitelt nyújt. Ezt 2014 végéig kell a VÉRT-nek visszafizetnie.
A nem biztosított hitelezők, többek között a pernyertes áramkereskedők mintegy 18 milliárd forint követelését a csődegyezség alapján a VÉRT 30 százalékon elégíti ki - mondta a január végi tárgyalás után Baji Csaba, a Vértesi Erőmű Zrt.-t birtokló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója.
A vezérigazgató felidézte, hogy a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consultinggal kötött - mintegy 10 milliárd forint értékű - áramvásárlási megállapodás vezetett ahhoz, hogy a Vértesi Erőműnek csődvédelmet kellett kérnie tavaly augusztusban.
A bányát a korábbi terveknek megfelelően 2012. december 31-én zárják be, az erőmű pedig 2014. december 31-ig termel. A társaság továbbra is kapja a felhasználók által megfizetett "szénfillért", amiből a VÉRT-nek évi 6,7 milliárd bevétele van, de ez az összeg 2013-ig csökken. A szénfillért csak a bányabezárás költségeire fordíthatják.


A jóváhagyott reorganizációs terv szerint a tavalyi 9,5 petajoule helyett 6 petajoule áram termelését tervezik. Az ezer főt foglalkoztató erőműtársaság menedzsmentje a már bejelentett 200 fős létszámleépítéshez képest továbbiakkal nem számol.
Az MVM vezérigazgatója emlékeztet arra, hogy a tulajdonosnak egy korábbi kormányhatározat alapján biztosítaniuk kellet a VÉRT működését, ami a gyakorlatban havi egymilliárd forintot jelentett. Utoljára tavaly júliusban fizették ki ezt az összeget, azóta pedig a társaság közel nullszaldós gazdálkodással működik. Az MVM vezérigazgatója hangsúlyozta: a továbbiakban a VÉRT nullszaldós gazdálkodást folytathat, és a dolgozók felkészülhetnek arra, ha 2014 után a tevékenység megváltozik.
A K and H Bank a VÉRT korszerűsítési (retrofit) programjára nyújtott 7,2 milliárd forint hitele mögött állami garancia volt. Ezt a bank lehívta, így a csődegyezségben már a magyar állam képviseletében az adóhivatal vett részt.


A vezérigazgató a Vértesi Erőmű gazdaságos működésének alapjait firtató kérdésre azt válaszolta az MTI-nek, hogy a veszteségeket jelentős mértékben ellensúlyozza a szénfillér, a mérsékelt termelés, a biomasszával való áramtermelés kötelező átvételi rendszerben történő támogatása, valamint az, hogy az eddigiektől eltérően a VÉRT rendszerszintű szolgáltatást is végez a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartására. A VÉRT 850 gigawattóra termeléséből 240 gigawattóra a kötelező átvételi rendszerben a piaci árnál drágábban átvett villamos energia.
 

Címkék: vért, vértesi erőmű

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Hárman meghaltak egy balesetben Kecskemétnél

Hárman meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben két autó frontálisan összeütközött csütörtök délelőtt Kecskemétnél

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 02. 08:03, hétfő | Helyi

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségik

Hétfő reggel országszerte kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.