Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2011. Október 21. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jönnek az extra intelligens számítógépek

Jönnek az extra intelligens számítógépek

Az amerikai Northwestern University tudósai egy olyan anyagot hoztak létre, amely képes saját elektronikus tulajdonságait radikálisan megváltoztatni.

A tervek szerint a jövőben ebből az anyagból készülhetnek a legolcsóbb, legkisebb és legnagyobb teljesítményű extra intelligens számítógépek.

A tudósok elmondták: az anyagból készült ellenállás lehet tranzisztor vagy dióda is attól függően, hogy mire van szükség. Ráadásul a chipek képesek lesznek saját magukat újrahuzalozni, így igény szerint szinte bármilyen feladatot el tudnak majd látni a számítógépen belül - írja a Nature Nanotechnology.

A hordozhatóság növelésének igénye egyre sürgetőbbé vált az utóbbi időben, ugyanakkor hatalmas kihívást jelent a cégek számára az elemi alkatrészek méretének folyamatos csökkentése. A kutatók szerint azonban a problémára nem a méretcsökkentés, hanem a chipek sokoldalúbbá tétele a megoldás.

Az új alkatrészek olyanok lehetnek a számítástechnikában, mint a svájci bicska: egyetlen chippel feladatok végtelen sora lesz megoldható. Ennek köszönhetően a számítástechnikai eszközök mérete és ára csökkenhet, teljesítményük ugyanakkor nőni fog - mondta David Walker, az egyik kutató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest