Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2020. Július 23. 17:02, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jót tesz a szívnek a csokoládé

Jót tesz a szívnek a csokoládé

Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál. "Azt akartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással" - tette hozzá.

A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta.

Kilenc évet táfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget és 4667-nak volt szívrohama.

A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.

A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL - szintjét - magyarázta a kutató.

Elmondta, hogy nem vizsgálták azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás. "A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból" - tette hozzá.

Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól. "A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében" - magyarázta.

Címkék: csoki, csokoládé, szív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 10:34, kedd | Életmód

PTE: az észak-indokínai szubtrópusi régióban alakulnak és fejlődnek ki az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok

Az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok evolúciója és kialakulása az észak-indokínai szubtrópusi régióhoz köthető

2024. Október 20. 08:55, vasárnap | Életmód

Nébih: újabb cég hívott vissza kölesgolyót a forgalomból

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívott extrudált bio kölesgolyót a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.

2024. Október 18. 07:49, péntek | Életmód

Meghalt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

Életének 85. évében csütörtök hajnalban meghalt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője.

2024. Október 18. 07:44, péntek | Életmód

Endrődi Gergely kutatófizikus Magyarországon folytatja munkáját

Magyarországon folytatja munkáját Endrődi Gergely kutatófizikus, a Bielefeldi Egyetem professzora a Research Grant Hungary program keretében - jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön.