Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 22. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra indulhat a szkanderezés a görögökkel és a spanyolokkal

Újra indulhat a szkanderezés a görögökkel és a spanyolokkal

A hitelező országok a hétvégén egyértelművé tették, hogy a görögöknek további megszorításokat, lefaragásokat kell bejelenteniük, a helyzet ugyanis a korábbi ígéretek ellenére vajmi keveset javult.

A héten tér vissza Athénba a hitelezőket képviselő trojka, hogy a részletekről tárgyaljanak, közben úgy hírlik, a görög miniszterelnök éppen sűrű előszobázásra készül az európai vezetőknél éppen amiatt, hogy engedményeket, haladékot harcoljon ki.

Közben Athén újabb megszorításokra készül. Sajtóértesülések szerint 2,5 milliárd euró még mindig hiányzik a görög államkasszából, újabb mentőcsomagban azonban aligha bízhatnak, Berlinből ugyanis folyamatosan olyan hírek érkeznek, amelyek szerint a német politikusok szívesebben látnák Görögországot az eurózónán kívül, minthogy további pénzeket 'utaljanak' neki.

Eközben megint élesedik a feszültség Spanyolországgal kapcsolatban. Az ország pénzügyminisztere többször is üzent a múlt héten az EKB-nak, hogy a legjobban egy korlátlan és időhatárhoz nem kötött kötvényvásárlási programmal tudna rajtuk a legjobban segíteni. Az EKB ugyan tárgyal a programról, viszont már többször egyértelművé tette, hogy akkor segít, ha a megsegített országok részéről is látja az erőfeszítést. A kormány további megszorító intézkedéseket hozna a 6,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány eléréséért, amennyiben a költségvetés adóbevételei elmaradnak a várttól. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány által az idei évre vállalt államháztartási hiánycélt mindenképpen betartja, nemzetközi segélycsomaggal vagy anélkül. A miniszterelnök nem zárta ki, hogy az eddigi megszorítások után újabb drasztikus intézkedésekre kerülhet sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.