Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Június 26. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztrációk: pixabay

Július 23-án jelentik be, hogy ki lesz a brit Konzervatív Párt új vezetője

Július 23-án jelentik be, hogy ki lesz a brit Konzervatív Párt új vezetője

A párt kedd délután közzétett rövid közleménye szerint az időpontot a tisztségért versengő két jelölttel, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel egyeztetve tűzték ki.

Theresa May miniszterelnök június 7-én távozott a Konzervatív Párt éléről, mindenekelőtt amiatt, mert a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.

May távozása a kormánypárt éléről miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de az utód megválasztásáig mindkét tisztséget ügyvezető minőségben betölti.

A választási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozattal szűkítette két jelöltre az eredetileg tízfős mezőnyt, és a múlt csütörtökön tartott utolsó szavazási forduló után Johnson és Hunt maradt versenyben.

Közülük választja meg a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja postai úton Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz.

A párttagoknak július 6-án kezdik kézbesíteni a szavazólapokat.

A valószínűsíthető menetrend alapján Theresa May az új konzervatív párti vezető kilétének bejelentése utáni napon, július 24-én még kormányfőként részt vesz a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdánként szokásos órájában, majd felkeresi II. Erzsébet királynőt és formálisan bejelenti lemondását.

Ezután a Konzervatív Párt megválasztott új vezetője keresi fel a Buckingham-palotában az uralkodót, akivel tudatja kormányalakítási szándékát.

A londoni fogadóirodák továbbra is Boris Johnsont, a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontemberét tartják a vezetőválasztási verseny favoritjának.



A legnagyobb londoni fogadóhálózat, a William Hill irodáiban Johnson győzelmére kedd délután 1/6 esélykiírással lehetett téteket feltenni. Ennek alapján aki 100 fonttal játszik arra, hogy a párttagság többsége Johnsonra voksol, mindössze 116,66 font (43 ezer forint) nyereségre számíthat a téttel együtt.

Jeremy Hunt győzelmét a William Hill 7/2-es kiírással kínálja játékra. Ez azt jelenti, hogy aki a jelenlegi külügyminiszter győzelmére fogad 100 fonttal és nyer, 450 font bruttó pénznyereményt vehet fel.

A kampány haladtával a kiírások mindazonáltal érezhetően közelednek egymáshoz, jelezve, hogy Johnson és Hunt nyerési esélyei között a fogadóipar már nem lát akkora szakadékot, mint néhány napja.

A frakciószavazások lezárulta után közvetlenül a William Hill irodáiban Boris Johnson győzelmére 1/12-es kiírással lehetett fogadni. Jeremy Hunt győzelmét a cég akkor még 8/1-es kiírással kínálta játékra.

Ezek a kiírások 100 fontos tétre Johnson esetében 108,33 font, Jeremy Hunt győzelmének esetére 900 font bruttó pénznyereményt ígértek.

Az esélykiírások szűkülése mögött valószínűleg az a magánéleti botrány áll, amelynek hírei a hétvégén öntötték el a brit lapok első oldalait és azóta is központi helyen szerepelnek a vezetőválasztási folyamatról szóló beszámolókban.

Johnson és élettársa, Carrie Symonds lakásszomszédai péntek hajnalban kihívták a rendőrséget, miután csapkodással, üvegcsörömpöléssel vegyes hangos veszekedés zaját hallották a pár lakásából.

Az egyik szomszéd hangfelvételt is készített a falon keresztül, és ezt eljuttatta a The Guardian című baloldali brit napilapnak, amely közölte a felvételt. Ezen hallatszott, amint Carrie Symonds felrója, hogy Johnson vörösborral öntötte le a kanapét, majd a veszekedés elfajul, és Carrie Symonds azt kiabálja, hogy "szállj le rólam", illetve azt, hogy "tűnj el a lakásból".

A kivonuló rendőrjárőr azt állapította meg, hogy semmiféle olyan törvényi kihágás nem történt, amely rendőri intézkedést igényelt volna, és sem Johnsonnak, sem élettársának nem esett semmi baja.

A botrány óta elvégzett gyorsfelmérések szerint azonban érzékelhetően csökkent Johnson támogatottsági előnye a konzervatív szavazók körében.

A volt külügyminiszter ugyanakkor folyamatosan, minden interjúban mereven visszautasítja a válaszadást az ügyet firtató kérdésekre, azzal a visszatérő érvvel, hogy magánélete nem érdekli a választókat és nem tisztességes, hogy barátnőjét megpróbálják belerángatni a kampányba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése