Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Szeptember 12. 09:59, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kalapács József-életműkoncert: 50 év totál, 30 év metál

Kalapács József-életműkoncert: 50 év totál, 30 év metál

Eddigi három évtizedes karrierje legjobb dalait adja elő pénteken a PeCsa Music Gardenben az 50 éves Kalapács József, a hazai metálzene egyik emblematikus alakja.

Kalapács József olyan együttesek frontembere volt, mint a Pokolgép, a Kalapács, az Omen vagy a Hard. A pénteki koncerten az elmúlt 30 év legjobb dalai hangzanak el egykori és jelenlegi zenésztársak közreműködésével a Petőfi Csarnokban - közölték a szervezők az MTI-vel.
Az énekes 1982-től nyolc éven át szerepelt a Pokolgépben; ez a zenekar készítette Totális metál címen az első heavy metál albumot Magyarországon. Az együttes olyan népszerű dalokat írt, mint A jel, a Mindhalálig rock and roll, az Ítélet helyett vagy A háború gyermeke.
1990-től 2000-ig a régi zenésztárssal, Nagyfi Lászlóval közösen alakította meg Kalapács az Omen zenekart, majd saját neve alatt, a Kalapács nevű együttesben énekelt. 2005-ben korábbi Edda-tagokkal hozta létre a Hard zenekart, amelyben a korábbiaktól eltérően hard rockot énekelt. 2009 óta létezik egy akusztikus felállású zenekara is: a Kalapács és az Akusztika részben korábbi együtteseinek dalait játssza akusztikus hangszereléssel, részben megzenésített verseket és Kormorán-dalokat ad elő.
Kalapács József a kilencvenes évek elejétől több rockoperában és musicalben is szerepelt, többek között Csaba királyfi, Koppány, Hegedűs István, Janus vezér, Fanatikus Simon vagy Mr. Mefisztulész szerepében, és immár 18 éve tagja a Madách Színház társulatának.
A szeptember 14-i koncerten az énekes hat korszaka - ős-Pokolgép, Pokolgép, Omen, Kalapács, Hard, Akusztika - legjobb dalai csendülnek fel. Az est fellépői között lesz mások mellett Paksi Endre, Rudán Joe, Nagyfi László, Tarca László és Pazdera György.
A kerek évfordulókra Kalapács József kiadója, a Hammer Records újra kiadja CD-n és DVD-n az énekes jelenlegi és korábbi zenekarával készült albumát, először a jubileumi koncerten. A digitálisan korszerűsített felvételeket tartalmazó korongokra dalszövegek, archív fotók, bónusz dalok, klipek is kerültek. A széria része az említett 1986-os Pokolgép-album, a Totális metál, valamint a zenekartól az 1987-es Pokoli színjáték, az 1988-as Éjszakai bevetés, az 1990-es Metál az ész, valamint a régi koncertfelvételekkel eredetileg 1995-ben kiadott Az utolsó merénylet.
Az Omen három korai albuma - a Feketében (1991), a Brutális tangó (1992) és az Anarchia (1993) -, valamint a Müller Péter Sziámi szövegeivel készült, kísérletező hangvételű Idegen anyag (1997) is elérhető lesz CD-n, akárcsak a későbbi Hard zenekar előfutárának tekinthető szólólemez, a Kalapács (1996).

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: