Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

A Kőszegi Várszínház 2022-ben alapította a Hollósi Frigyes-díjat, ezzel is emléket állítva a nagyszerű színművésznek, aki sok nyáron át játszott Kőszegen - olvasható a Kőszegi Várszínház MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A Hollósi Frigyesről (1941-2012) elnevezett díjat, amelynek odaítéléséről a nézők szavaznak, olyan színművész kaphatja meg, aki a Kőszegi Várszínház saját nagyszínpadi produkciójában kiemelkedő alakítást nyújt.

Az Őze Áron rendezte Hyppolit, a lakáj a Kőszegi Várszínház és a dunaújvárosi Bartók színház közös produkciója.

A Trifusz Péter képzőművész által tervezett díjat szombaton, a Hyppolit, a lakáj utolsó kőszegi előadása után a színpadon adta át Kálid Artúrnak Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója.

A közleményben Kálid Artúrt idézik, aki a díj átvételekor kiemelte: megtisztelő számára az elismerés. "Szabadúszó színésznek nincs +saját+ színháza, én mégis +anyaszínházamnak+ tartom a Kőszegi Várszínházat" - mondta, kiemelve: a legnagyobb elismerést az jelenti számára, hogy újra és újra visszahívják nyaranta. "És ha az ember azt érzi, hogy szeretik, akkor szívét-lelkét odaadja" - fogalmazott a színész.

Hollósi Frigyes lánya, Hollósi Kata a díj alapításakor úgy nyilatkozott: ez a díj édesapja számára is fontos lenne, hiszen egy olyan közösség hozta létre, amelyet nagyon szeretett.

Az első Hollósi Frigyes-díjat 2022-ben Takács Katalin kapta a Szentivánéji álom című darabban való játékáért, 2023-ban pedig Schneider Zoltán nyerte el a Miért pont kivi? című előadásban nyújtott alakításáért.

Fotó: Vaskarika.hu

Címkék: kálid artúr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.