Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kamatspekuláció, növekvő fogadási kedv és Aj Vej-Vej kiállítás a Lapszemlében

Kamatspekuláció, növekvő fogadási kedv és Aj Vej-Vej kiállítás a Lapszemlében

Hét pénzintézet ellen indult nyomozás kamatspekuláció miatt – értesít a Magyar Nemzet. Az olimpia idején a Tippmix forgalma a pekingi olimpia eredményét is meghaladó mértékben nőtt – derül ki a Népszabadságnak a Szerencsejáték Zrt. számait elemző cikkéből. Kiállítás nyílt az egyik legismertebb kortárs képzőművész, emberjogi aktivista, a kínai Aj Vej-vej New York-i korszakának fotóiból az Ernst Múzeumban – írja a Népszava.

Újabb globális nagybankokról derült ki, hogy közük lehet a londoni bankközi kamatok (Libor) manipulálásához - tájékoztat a Magyar Nemzet. A Barclays után most hét pénzintézet – köztük a JP Morgan, a Deutsche Bank, a Citigroup, a HSBC, a UBS és a Royal Bank of Scotland – ellen indított eljárást két amerikai főügyész. A főügyészek szerint ugyanis egyetlen pénzintézet spekulációja nem volt elég ahhoz, hogy a naponta változó kamatlábat átalakítsa. A Barclays elnöke a botrány miatt lemondott posztjáról, a bankot pedig rekord összegű, 480 milliárdos büntetéssel sújtották. A 2005 és 2009 között végbement manipuláláshoz köthető ügyészi idézések megérkezését egyébként a legtöbb bank elismerte.

***

A Népszabadság közlése szerint meghozta a fogadási kedvet az olimpia. A legtöbbet, 33,7 millió forintot is például egy hazai atléta, Pars Krisztián kalapácsvető győzelmére fizették ki. A 2008-as játékok alatt egyébként 28 százalékkal nőtt a forgalom a szokásoshoz képest, míg a 2004-es athéni 21 százalékos, a 2000-ben sydney-i pedig 23 százalékos bővülést hozott. A férfi síkfutók négyszer százméteres váltóversenyének Jamaica győzelmét hozó fináléja, valamint – Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa révén – a női kajak-kenu kettes 500 méteres döntője kimondottan nagy népszerűségnek örvendett a fogadók körében. A férfi vágtázók négyszer százas vetélkedésére több mint 22 ezer szelvényen játszottak, és 12 millió forintot nyertek a tippmixelők. A csapatjátékok közül a férfikézilabda és -vízilabda döntője volt különösen népszerű.

***

Kiállították az Ernst Múzeumban a kínai képzőművész, Aj Vej Vej képeit - olvasható a Népszavában. A művész fényképezőgéppel járta New York utcáit, s megörökített mindent, amit fontosnak vélt. Megjelenik a képeken a 'másik Amerika', a hajléktalanok, a transzvesztiták, a prostituáltak világa. Visszatérő elem a tüntetésekről, különösen a rendőri brutalitásról szóló fotográfiák világa. Egyik monumentális képén az érett művész látható leborotvált hajjal, fején sebhellyel. A kép azután készült, hogy a művészt 2011-ben letartóztatták, sanghaji stúdióját lerombolták. Nemzetközi tiltakozásokra szabadon engedték, de több, mint 80 napig őrizetben tartották. A rendőri atrocitások során meg is sérült. Aj Vej-vej azért állította ki a fotót, hogy jelezze, bár kiszabadult, de az ügy, nincs megoldva. A művész nem is jöhetett el a kiállítás tegnapi megnyitására. A művész 2008-ban, a szecsuáni földrengés, a pekingi olimpia és a Tibetért tüntetők elhallgattatása után kezdett politizálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak