Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 20. 10:12, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kártalanítják a soltvadkerti takarékszövetkezet ügyfeleit

Kártalanítják a soltvadkerti takarékszövetkezet ügyfeleit

Szerdán megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását.

A kártalanítás során a betétesek (mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások) személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, 28 962 000 forint kártalanítást kaphatnak.

2012. június 1-jével a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. tv. (Hpt.) június 19-én kihirdetett módosításával az OBA a mai naptól felhatalmazást kapott arra, hogy nemcsak felszámolás, hanem végelszámolás elrendelése esetén is megkezdje a betétesek kártalanítását. A törvénymódosítás már a Soltvadkerti Takarékszövetkezet jelenleg folyamatban lévő végelszámolásában is lehetővé teszi az OBA közbelépését.

„A mai naptól a betéteseknek nem kell sorban állniuk azért, hogy hozzájussanak pénzükhöz, az OBA kártalanítást ugyanis nem kell igényelniük, az automatikus. Magánszemélyeknek egymillió forintig – a Magyar Posta kézbesítési szabályai szerint - házhoz visszük a kártalanítást, csak az afölötti összeggel rendelkezőknek kell valamelyik közreműködő partnerünk, Posta vagy OTP Bank fiókját felkeresniük.” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a kifizetést három csatornán keresztül végzi:

A kártalanítás módjai magánszemélyek részére:
§ 1 millió Ft alatt - házhoz viszi a Posta. Postai kifizetési utalvánnyal azon magánszemélyek esetében, akiknél a kártalanítás összege nem haladja meg az 1 millió forintot.

§ 1-5 millió Ft között - OBA Betétbiztosítási Kártyával. A betétes postai úton kapja meg előbb a kártya használatához szükséges PIN-kódot, majd a kártyát tartalmazó levelet, végül a kifizetési elszámolást. A kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges minden tudnivaló szerepel. A kártya használatához mind a három fenti levél (PIN-kód, kártya, kifizetési elszámolás) átvétele szükséges, mivel az elszámolás a kártya aktiválásához szükséges információkat tartalmaz. A kártya kizárólag a kártalanítás összegének felvételére alkalmas, vásárlásra nem!

§ 5 millió Ft felett – az OTP (mint kifizető ügynök bank) közreműködésével. Az 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanítás felvétele, illetve az arról való rendelkezés - készpénzbiztonsági okokból - az OTP Bank fiókjaiban történik. Az OBA a kifizetési elszámoláshoz mellékelt levélben részletesen tájékoztatja a betét tulajdonosát a kártalanítási összeg felvételével kapcsolatos tennivalókról. Ezt követően célszerű a lakóhelyhez legközelebbi OTP fiókot felkeresni (az ajánlott fióklista az OBA honlapján érhető el).A nagy összegű készpénz-felvétel és tartás biztonsági kockázatot jelenthet, ezért az OBA felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy körültekintően járjanak el.

Jogi személyek részére
Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – a céges számlanyitás szabályai szerint – férhetnek hozzá a kártalanításhoz, az OTP Bank mint kifizető ügynök bank felkeresése után.

Az OBA hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a Takarékszövetkezet fiókjaiban és honlapján, valamint az OBA honlapján (www.oba.hu) megtalálható, továbbá a holnapi napon a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint a Petőfi Népe napilapokban lesz látható. Az érdeklődők mától hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére