Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 09. 08:03, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Katasztrófavédelem: tizenkét vármegyében és Budapesten irtják a szúnyogokat a héten

Katasztrófavédelem: tizenkét vármegyében és Budapesten irtják a szúnyogokat a héten

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A héten összesen 74 ezer hektáron földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítik a vérszívókat a szakemberek. A földi kezeléseket napnyugtát követően végzik, az a hőségriasztás alatt is a tervek szerint zajlik - közölte az OKF.

Mint írták: a gyérítést végző járművekkel a Duna teljes szakaszán, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest érintett kerületeiben, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lehet késő estétől találkozni.

Ezen kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Zala vármegye számos településén lesznek földi kémiai kezelések. A szúnyoggyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján - tették hozzá.

Arról is beszámoltak, hogy az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség.

A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják - ismertették.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a központi és önkormányzati szúnyoggyérítés eredményességét nagyban segítheti a lakosság azzal, ha felszámolja a ház körül található tenyészőhelyeket, ami elsősorban a vízzel teli edények, hordók, ládák rendszeres kiürítését jelenti.

Címkék: szúnyogirtás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.