Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Augusztus 12. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Kedvezett az idei időjárás az őszi búzának

Kedvezett az idei időjárás az őszi búzának

A növényvédelem szempontjából kevésbé izgalmas őszibúza-szezont zárhatnak idén a gazdák.

Az idei búzatermés jónak mondható: köszönhetően az időjárásnak, a termelők szakértelmének, és a magas terményáraknak. Becslések szerint közel 4 millió tonnát takarítanak be majd, amiből bőven jut exportra is.


Nyár közepén mindenki szabadságon van, de az agrárium számára ez az időszak a főszezon. A következő napokban befejeződik az őszi búza betakarítása. Szerencsére idén az időjárás is kedvezőbb volt az agrárium számára, mint a tavalyi évben. A búza vetése, bár elhúzódott a belvizek és a csapadékos ősz miatt, de a száraz hűvös tavasznak és a szakszerű növényvédelemnek köszönhetően a termés jó lett.

A búza vetésterülete a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) adatai alapján 953.000 hektár körül alakult, ami elmaradt a tavalyihoz képest, ennek ellenére a termelők idén a tavalyinál több és jobb minőségű termést takaríthatnak be. Általánosságban a búza termésátlaga közepes, az időjárástól függően nagy szórást mutat: Tolna megyében kifejezetten jó eredmények születtek, míg a belvíz és a későbbi aszály által sújtott Jász-Nagykun-Szolnok megyei terméseredmények alacsonyabbak voltak az átlagnál.
Az orosz exporttilalomnak és a nagy európai gabonatermesztő országokban jellemző aszályos időjárásnak köszönhetően a terményárak egészen a betakarítás közeledtéig magasan voltak.

„Az idei év nagy szakértelmet kívánt meg a gazdáktól, mert a kedvező időjárás miatt a termés nem volt ugyan kitéve nagyobb veszélyeknek, de azért résen kellett lenniük a növényvédelem területén. A száraz, hűvös tavaszi időjárás miatt a gyomnövények és a kártevők is megkésve bújtak elő, így a gazdáknak volt ideje a növények védelmére. A nyári szárazságnak köszönhetően a gombabetegségek, a lisztharmat terjedése is visszaszorult és a levélrozsda is csak helyenként vált veszélyessé, így a kalászfuzárium sem terjedt el. Minden év más és más, a kiszámíthatatlan időjáráshoz alkalmazkodó növényvédelemre van szükség, ami a biztonságra törekvő, megelőző jellegű növényvédelem nélkül nem lesz sikeres. Ha magasan vannak a terményárak, a várható magasabb haszon miatt még indokoltabb a preventív védekezés.” – nyilatkozta Kurtz György, a Syngenta kalászos szakértője az idei évről.

A VSZT adatai szerint 3,9 millió tonna búza kerül betakarításra. Hazánknak évente átlagosan 1,2 millió tonna étkezési és 1 millió tonna takarmánybúzára van szüksége. Mivel az idei termés is meghaladja a hazai szükségleteket, az export szerepe továbbra is jelentős marad.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: búza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni