Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 30. 15:15, csütörtök | Helyi önkormányzati

Kerékpáros centrum épülne

Kerékpáros centrum épülne

Megtartotta első közgyűlését a képviselőtestület az újjáépített tanácsteremben.

Schmidt Csaba ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a világos, sokablakos helyiségben a meghozott döntések is a nyitottság, az átláthatóság jegyében születnek meg.A közgyűlés elsőként a korábban a bánhidai szlovák, a felsőgallai német nemzetiségi és a kertvárosi általános művelődési központok irányítása alatt működő iskolák és óvodák pályázóit bízta meg az intézmények vezetésével. Mint ismeretes, az ÁMK-k megszüntetésére azért volt szükség, mert a jövőben az iskolák fenntartói feladatait az állam látja el. A testület támogatta az AVE biogáz üzemének későbbi működéséhez szükséges földkábel elvezetését, majd az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodásról és a nem lakáscélú helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletet módosították a képviselők. A testület megszavazta, hogy a két telekre összességében nettó 50 millió forintos vételáron adásvételi szerződés köthető az Északdunántúli Vízmű Zrt-vel. A képviselők döntöttek arról is, hogy az alsógallai Kormos utca ezentúl Eszterházy József nevét viseli.
Az önkormányzat kerékpárosközpont kialakítására is pályázik, különféle sportpályákat hoznának létre, kialakítanának egy 300 négyzetméteres felületet, ahol BMX-, gördeszka-, roller- és görkorcsolyaversenyeket tartanának, valamint innen indulna egy 90 kilométeres vértesi erdei túraútvonal kerékpárosoknak - mondta el Schmidt Csaba az ülésen. A polgármester hozzátette, a létesítmény magját egy 400 négyzetméteres közösségi épület alkotná, ahol kerékpártárolókat, kerékpármosót, szervizt és kölcsönzőt üzemeltetnének. A környezetében játszóteret, valamint szabadtéri pihenésre és sportolásra alkalmas tereket hoznának létre. A beruházás tervezett költsége 287 millió forint, ebből a város önerőként 31 milliót adna. A központot Tatabánya-Óváros szélén, a Sportliget közelében alakítanák ki, két műfüves pálya és egy görkorcsolyapálya szomszédságában, a sportcsarnok és a stadion közelében. A létesítmény népszerűségének növelésére a területen a GPS koordináták megadásával geoládát rejtenének el, amelyből az ország területén már háromezernél többet kereshetnek a geocachingnek hódoló természetjárók. A kerékpárosközpontból egy 90 kilométer hosszúságú erdei túraútvonal indulna, amely forgalomtól elzárt erdészeti utakon vezetne, és csatlakozna a Duna-menti EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárúthoz az Által-ér mentén, valamint a később megvalósítani tervezett Várgesztes-Velence útvonalhoz. A beruházás terveinek elkészítését városi közvélemény-kutatás előzte meg, egyeztettek a térség civil és sportszervezeteivel, a környékbeli önkormányzatokkal. A tervezést szakmai kérdésekben a Magyar Kerékpárosklub is segítette.
A testület a későbbiekben döntött a Tatabánya Hazavár program lakáspályázatairól is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:21, szombat | Sport

Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást

Vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton