Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2014. Június 20. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két hét és csődbe megy Argentína?

Két hét és csődbe megy Argentína?

Argentína egyre közelebb kerül ahhoz, hogy technikai értelemben is ki kelljen mondania az államcsődöt. Az országnak június 30-ig kellene rendeznie egy korábbi adósság-elengedési ügy miatt egy 1,3 milliárd dolláros csekket.

Azonban azt figyelembe véve, hogy 2010 óta a jegybanki devizatartalékból fizetik a lejáró adósságok megújítását, nagy valószínűséggel erre nemet kell mondaniuk. Az elmúlt 17 hónapban 15 milliárd dollárral csökkent a devizatartalék szintje, és a jelenlegi 28 milliárd dollár csupán év végéig tart ki - mondják az Equilor elemzői.

Ha gyökeresen nem változik a helyzet, újra technikai államcsődbe kerülhet az ország. A héten az amerikai Legfelsőbb Bíróság ugyanis úgy döntött, hogy a dél-amerikai országnak 1,3 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott államadósság átütemezésbe.

Ha Argentína megtagadja a törlesztést, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átütemezett kötvényekkel rendelkezőket. A mostani állami fizetésképtelenség abban különbözhet a 2001-estől, hogy a hitelminősítők már rég nem a befektetésre ajánlott kategóriában jegyzik az országot. Vagyis kevésbé széles befektetői kört érinthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.