Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Március 31. 11:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Két hónapja olcsóbbak az élelmiszerárstopos termékek

Két hónapja olcsóbbak az élelmiszerárstopos termékek

A február elsejével bevezetett élelmiszerárstop betartását már több mint másfélezer üzletben ellenőrizte a fogyasztóvédelem.

A mulasztók száma változatlanul alacsony, 128 bolt kivételével a kereskedők döntő többsége fegyelmezetten és teljes körűen alkalmazza a rendelkezéseket - állapította meg csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az élelmiszerárstop tehát működik, közel két hónapja védi a magyar embereket az energiaárak és a háború okozta áremelkedéstől - hangsúlyozták. Hozzátették, hogy az elmúlt héten először szabott ki egymillió forintnál nagyobb bírságokat a hatóság.

Az egész Európában jelentősen növekvő energiaárak és infláció miatt az élelmiszerárak drágulása az év elején Magyarországra is begyűrűzött. A háború további inflációt és áremelkedést okoz. "A kormány több intézkedéssel védi a magyar embereket, az élelmiszerárstop mellett benzinárstopot, kamatstopot vezetett be, és fenntartja a rezsicsökkentést. A baloldal egyik intézkedést sem támogatja" - olvasható az ITM közleményében.

Felidézik, hogy a kormány a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. A beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent. A további lépésekkel együtt a kormány összesen mintegy 3 százalékponttal fogta vissza az infláció mértékét.

A kormányhivatalok szakemberei február eleje óta 1558 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést, 128 esetben tártak fel mulasztásokat. 110 bolt alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, leggyakrabban az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság eddig 90 esetben szabott ki összesen több mint 16,5 millió forint bírságot. Több mint félszázszor a legalacsonyabb, 50 ezer forintos tételt kell megfizetniük a kereskedőknek kisebb szabálysértések miatt.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: "az elmúlt napokban születtek meg az eddigi legsúlyosabb szankciókat tartalmazó bírsághatározatok. Két üzletlánc egy-egy vidéki egysége négy-hat termékből sem tartotta készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget. Az eddig példátlan hiányosságok miatt előbbit 1,2, utóbbit 1,8 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte a hatóság. A felkeresett kereskedők több mint 90 százalékánál semmiféle gond nem volt az árstop betartásával. A vásárlók kisszámú kivételtől eltekintve mindenütt a megfelelő mennyiségben és olcsóbban juthatnak hozzá az intézkedésben érintett élelmiszerekhez".

Címkék: árstop, élelmiszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni