Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Február 04. 00:00, kedd | Helyi

Két időszaki kiállítás, exkluzív vacsora, hagyományőrző előadássorozat

Két időszaki kiállítás, exkluzív vacsora, hagyományőrző előadássorozat

A Tatabányai Múzeum februári programkínálata nemcsak a szemnek, hanem a fülnek és a szájnak is különleges élményeket tartogat.

Két időszaki kiállítás, exkluzív vacsora, hagyományőrző előadássorozat – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A Rómaiak a Dunakanyarban című vándorkiállítás a császárkor első századait mutatja be, a pannóniai limes dunakanyari szakaszának anyagán keresztül. Az érdeklődők megismerhetik Pannonia katonai és civil életét, temetkezési szokásait és hitvilágát. A megnyitóra február 7-én, 17 órakor kerül sor. A vendégeket Bencsik János, Tatabánya Város Országgyűlési Képviselője köszönti, a kiállítást Számadó Emese, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója nyitja meg. A kiállítás május 25-ig tekinthető meg a Tatabányai Múzeumban.
A kiállítás kapcsán a múzeum – szoros együttműködésben az Agora Kávézó és Étteremmel – antik lakomát rendez Symposium – Római vacsora a múzeumban címmel. Az exkluzív programsorozat első állomása február 8-án, 19 órától várja a kultúrára, és a korabeli ételekre egyaránt „éhező” vendégeit. Az élő múzeum jegyében az eredeti római receptek alapján elkészített négyfogásos vacsora, és a rendhagyó tárlatvezetés együttesen különleges élménnyel szolgál minden érdeklődő számára. A vendégeket köszönti Schmidt Csaba, Tatabánya MJV polgármestere, s pohárköszöntőt mond dr. Pál József akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese. A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött!
A Tatabányai Múzeumban Új szerzemények címmel nyílik időszaki kiállítás 2014. február 13-án, 17 órakor. A tárlat a nagyközönség által kevéssé ismert múzeumi tevékenység, a gyűjteménygyarapítás eredményeit tárja az érdeklődők elé. A 2010 és 2013 közötti időszak során a régészeti feltárások és a rendszeres, tudatos gyűjteményépítés során begyűjtött tárgyakkal most találkozhatnak először a látogatók. Tatabánya város támogatása és lakosainak önzetlensége értékes, múltunk emlékeinek megőrzését, és annak megértését segítő tárgyegyüttesek gyűjteménybe kerülését eredményezte. A kiállítás 2014. április 6-ig lesz látogatható.
Az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezete négy előadásból álló sorozatot szervez Balekoktatás címmel, melynek a Tatabányai Múzeum ad otthont. Az előadások célja a selmecbányai, tatabányai hagyományok bemutatása, a bányászathoz kapcsolódó európai és magyarországi egyesületek és tevékenységük ismertetése, bányász dalok tanulása. A nagy érdeklődésre számot tartó első előadás után február 28-án, 17 órai kezdettel újra betekintést nyerhetünk a bányászat érdekes világába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.